بررسی خطر فروریزش ناشی از قنات های متروکه شهر اهر
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
- کد COI اختصاصی: ICEHH02_126
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1214
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر
استادیار، دانشگاه تبریز، گروه زمین شناسی، تبریز
استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، گروه مهندسی عمران، تبریز
چکیده
قنات یکی از قدیمی ترین و اقتصادی ترین روشهای استخراج آبهای زیرزمینی و بخشی از میراث ملی ایرانیان محسوب می شود. منتهی با پائین رفتن سطح آبهای زیرزمینی و خشک شدن قناتها، کانالهای زیرزمینی به عنوان یک خطر طبیعی در مناطق شهری مطرح شده است. سالانه در اثر فروریزش ناشی از کانالها ی متروکه قناتها دهها ساختمان دچار خسارت می شود. در این مقاله بااستفاده از نرم افزار GIS و جمع آوری اطلاعات و بررسی های محلی، خطرات ناشی از فرو ریزش قنات های شهر اهر بررسی شده است. از نظر زمین شناسی شهر اهر بر روی رسوبات آبرفتی رودخانه های اهر چای و کیچیک چای قرار گرفته است. در چند دهه قبل آب شهر از حدود 47 رشته قنات تامین می شده است. تمرکز طول قنوات بیشتر در خارج از محدوده شهری و در مناطق مرتفع و چاه قنات های مادر عموما در زمین های آبرفتی و مظهر آنها در مرکز شهر قرار داشته است. امروزه با گسترش شهر، عدم توجه به اجرا شدن عمل لایه روبی، افزایش ساخت و سازها به تدریج میل قناتها با خاک و نخاله بصورت کنترل نشده پر شده و مجرای اصلی قنات نیز بصورت فضاهای خالی در زیر شهر رها شده است. بدین ترتیب خطر ریزش سقف قنات ها و نشست زمین در شهر اهر یک خطر جدی است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که شهر اهر از لحاظ فروریزش کانالهای قناتهای متروکه در مرکز و شمال و اطراف آن آسیب پذیرتر می باشند.کلیدواژه ها
قنات های متروکه، اهر، فروریزشمقالات مرتبط جدید
- سرویس نرم افزاری همبسته ساز دنباله های کشتی ها در مسیرهای دریایی
- استخراج حوزه های نوآوریهای دفاعی مبتنی بر فناوری بلاکچین
- هوش مصنوعی و تحلیل بصری در فضای جغرافیایی و سایبری: فرصت ها و چالش های پژوهشی
- تخمین مدار ماهواره ها مبتنی بر هوش مصنوعی
- شناسایی خودروهای نظامی بر روی تصاویر واقعی به کمک مدلهای یادگیری عمیق و انطباق دامنه
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.