ارزیابی اکولوژیکی جزیره حرارتی شهر تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 925
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا صادقی نیا

دکتری اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی، دانشگاه خوارزمی، تهران

بهلول علیجانی

استاد دانشکده علوم جغرافیایی و مدیر قطب علمی تحلیل فضایی مخاطرات محیطی، دانشگاه خوارزمی، تهران

پرویز ضیائیان

دانشیار دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران

راهبه پورسربندان

کارشناس برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور، تهران

چکیده

در این پژوهش، شاخص مناسبی جهت ارزیابی اکولوژیکی جزیره حرارتی تهران ارائه گردید. ابتدا با استفاده از الگوریتم تک باندی ارائه شده توسط کین و همکارانش دمای سطحی تهران برای تاریخ 2010/8/7 از روی باند حرارتی لندست TM استخراج شد. سپس با استفاده از میانگین و انحراف معیار داده ها، دمای سطحی شهرتهران نرمال شد. پس از نرمالسازی داده ها با قرار دادن آستانه های مناسب، داده ها به 6 طبقه تقسیم شدند و به هر طبقه شاخصی اختصاص داده شد که وضعیت آن را از نظر اکولوژیکی نشان می دهد. براساس نتایج این مطالعه، تقریبا در % 20 از کل مساحت شهر پدیده جزیره حرارتی در حالت ضعیف قرار دارد. در حدود 116 کیلومترمربع (% 20 ) از کل مساحت شهر تهران دماهای بسیار بالایی را تجربه می کنند و از نظر شاخص ارزیابی اکولوژیکی در شرایط نامطلوبی قرار دارند. از نظر مکانی، بخش های شمالی تهران به دلیل تراکم بالای پوشش گیاهی از نظر شاخص اکولوژیکی در شرایط عالی قرار دارند و برعکس،نواحی غرب و جنوب غرب تهران (مناطق 9، 21، 22 و نیمه غربی منطقه 18) به دلیل استقرار کاربری های داغ مانند حمل و نقل، صنعتی، تجاری و پهنه های بایر و ریگی در بدترین شرایط اکولوژیکی قرار گرفته اند. همچنین مناطقی مانند بازار تهران، پایانه های بزرگ شهریو برون شهری و انبارهای تجاری مستقر در جنوب و شمال شرق شهر تهران در بدترین شرایط اکولوژیکی قرار دارند.

کلیدواژه ها

دمای سطح زمین، تصویر لندست TM، شاخص حرارتی شهری، جزیره حرارتی، تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.