تبیین نقش های راهبردی، حمایتی و تسهیل گری ستاد سازمان مادر در فرآیندهای مدیریت تکنولوژی مطالعه موردی یک هلدینگ صنعتی
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی مدیریت
- کد COI اختصاصی: IRIMC11_035
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 986
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت MBA گرایش مدیریت تکنولوژی، تهران، ایران
دانشجوی دکتری مدیریت تکنولوژی دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده
هدف اصلی این مقاله تبیین نقش های ستادی سازمان مادر در فرایندهای مدیریت تکنولوژی است. بدین منظور پس از مطالعه ادربیات مرتبط با سازمان مادر و نقش های ستادی سازمان مادر و تقسیم بندی آن ها به نه نقش اصلی، نقش های یاد شده توسط پرسش نامه و مصاحبه با خبرگان مورد بحث و بررسی قرار گرفتند و همگی تأیید شدند. اکثر این نقش های ستادی سازمان مادر براساس چارچوب گولد، کمپل و الکساندر1994 استخراج شده و در برخی از موارد، نقش های ستادی سازمان مادر با توجه به شرح وظایف ستاد سازمان مورد مطالعه، تغییر و یا تعدیل شده اند. فرایندهای هفت گانه مدیریت تکنولوژی بر اساس مدل فال 2009 به اضافه نقش سیاست گذاری، استخراج و چارچوب تحقیق در قالب یک ماتریس که سطرهای عمودی نقش های ستادی سازمان مادر و سطرهای افقی فرایندهای مدیریت تکنولوژی است، تدوین گردید. در ادامه میزان اهمیت هر یک از نقش های ستادی سازمان مادر در فرایندهای مدیریت تکنولوژی بررسی گردید. بر اساس ماتریس یاد شده 104 سوال استخراج و طبق طیف لیکرت 5 گزینه ای، پرسشنامه ای تدوین گردید و توسط 37 خبره مدیریت تکنولوژی هولدینگ مزبور تکمیل گردید. نهایتاً 29 نقش ستادی که دارای بیشترین اهمیت هستند، استخراج گردید. نتایج تحقیق نشان دهنده این موضوع است که سیاستگذاری و تدوین راهبرد مهم ترین نقش ستادی سازمان مادر در مقایسه با نقش های نقش نظارت و راهبری است. در بین فرآیندهای مدیریت تکنولوژی نیز سیاست گذاری تکنولوژی (استراتژی تکنولوژی) بیشترین اهمیت را دارا می باشد.کلیدواژه ها
مدیریت تکنولوژی، فرایندهای مدیریت تکنولوژی، سازمان مادر، ستاد سازمان مادرمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.