تعیین اثر گیاه کاکوتی بر روند تولید گاز و فراسنجه های خونی در گوسفند دالاق

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA02_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عافیه سلامت

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

تقی قورچی

استاد تمام گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

فرزاد قنبری

استادیار گروه تولیدات دامی دانشگاه گنبد کاووس

امید عشایری زاده

فارغ التحصیل دکتری گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این آزمایش به منظور تعیین اثر گیاه کاکوتی بر روند تولید گاز و فراسنجه های خونی در گوسفند دالاق در قالب دو آزمایش جدا انجام شد. در خصوص اثرات گیاه کاکوتی در نشخوارکنندگان تحقیقات کمی در ایران و جهان صورت گرفته است. نتایج آزمایش اول نشان داد حجم گاز تولیدی کاکوتی در ساعت های 2، 4، 6، 8، 12، 24، 48، 72 و 96 به ترتیب برابر با 1/5، 4/3، 6/7، 8/8، 9/2، 17/12، 21/2، 21/79، و 21/88 میلی لیتر به ازای 200 گرم ماده خشک کاکوتی است. پتانسیل تولید گاز و نرخ تجزیه پذیری برابر 23/7 و 0/074 میلی لیتر به ازای هر 200 گرم ماده خشک کاکوتی است. برای رسم نمودار و فراسنجه های تولید گاز از نرم افزار فیت کرو (fitcurv) استفاده شد. جهت اجرای آزمایش دوم از 9 راس بره نر نژاد دالاق با میانگین 2/42±39/44 و در قالب سه تیمار که گیاه خشک کاکوتی به میزان صفر، 25 و 50 گرم به صورت مکمل به جیره (جو، سبوس، و کاه) افزوده شده بود استفاده گردید. نیاز نگهداری گوسفندان از جداول استاندارد انجمن تحقیقات ملی گوسفند (1985) تعیین و با توجه به مواد خوراکی موجود (جو، سبوس، و کاه) و وزن بدن دام ها، جیره هایی با انرژی و نیتروژن یکسان تنظیم شد. نتایج آزمایش دوم نشان داد که سطوح مختلف کاکوتی قبل و بعد از خوراک دهی تاثیر معنی داری بر فراسنجه های خونی در سطح احتمال 0/05 نداشت. همچنین تیمار حاوی 25 گرم کاکوتی بیشترین میزان کاهش گلوکز و کلسترول خون را در هر دو نویت خونگیری داشت. کمترین میزان تری گلیسیرید در هر دو نوبت خون گیری در تیمار شاهد مشاهده گردید. دز موثر جهت کاهش گلوکز و کلسترول خون 25 گرم کاکوتی است و افزایش این نسبت تاثیری در روند کاهش این فراسنجه ها نداشت. میزان تری گلیسیرید با افزایش میزان کاکوتی افزایش یافت. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از آزمایش دوم با نرم افزار آماری SAS (2003) انجام شد. جهت مقایسه میانگیم از آزمون توکی در سطح احتمال 0/05 استفاده شد.

کلیدواژه ها

گیاه کاکوتی، تولید گاز، گاز تست، فراسنجه های خونی گوسفند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.