بررسی روند خشکسالی بوسیله آزمون ناپارامتری من-کندال (منطقه مطالعاتی: حوضه آبریز شمالی رودخانه کارون)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: دومین همایش ملی بحران آب (تغییر اقلیم، آب و محیط زیست)
- کد COI اختصاصی: NCWC02_071
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1311
نویسندگان
دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
هیئت علمی دانشگاه شهرکرد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
دانشجوی دکتری مهندسی منابع آب، دانشکده مهندسی آب، دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
هدف از انجام این تحقیق، بررسی روند خشکسالی در حوضه آبریز شمالی رودخانه کارون می باشد. به منظور ارزیابی خشکسالی از دو شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و شاخص خشکسالی جریان (SDI)، استفاده شد. جهت تحلیل روند از آزمون ناپارامتری من- کندال که جزو متداول ترین روش های ناپارامتری به شمار میرود، استفاده شد. داده های بارش ماهانه ١٥ ایستگاه باران سنجی و جریان ماهانه ٩ ایستگاه آب سنجی در حوضه آبریز مذکور مورد استفاده قرار گرفتند. ابتدا شدت خشکسالی های هواشناسی بوسیله شاخص SPI در مقیاس های زمانی 9،6،3 و 12 ماهه به ازای همه سال های آماری محاسبه گردید. سپس جریان تجمعی رودخانه در دوره های زمانی مذکور محاسبه و شدت خشکسالی هیدرولوژیکی بوسیله شاخص SDI تعیین گردید. آزمون من- کندال روند خشکسالی ها را بر اساس دو شاخص ارزیابی نمود. نتایج این تحقیق نشان م یدهد روند خشکسالی در ایستگاه های مختلف هواشناسی و آب سنجی از الگوی یکسانی پیروی نمیکند. بطوریکه وجود روند معنی دار در خشکسالی هواشناسی بسیار ناچیز است، در حالیکه به جز ایستگاه های آب سنجی واقع در سرشاخه ها، ایستگاه های دیگر معمولاً شدیدتر شدن خشکسالی هیدرولوژیکی را نشان می دهند. وجود و عدم وجود روند به ترتیب در سری شاخص های SDI و SPI، حاکی از تغییر در تعادل هیدرولوژیک و افزایش برداشت در سرشاخه های این حوضه است.کلیدواژه ها
خشکسالی، روند، شاخص بارش استاندارد شده (SPI)، شاخص خشکسالی جریان (SDI)، آزمون من- کندالمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.