بهینه سازی سامانه تخلیه آببند کشتیرانی بمنظور عبور سریع و مطمئن کشتی ها

  • سال انتشار: 1379
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی سواحل و بنادر و سازه های دریایی
  • کد COI اختصاصی: ICOPMAS04_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدابراهیم بنی حبیب

دکترای عمران-هیدرولیک استادیار پژوهشی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

عبدالمجید فروغی

کارشناس ارشد تاسیسات آبیاری مربی پژوهشی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

چکیده

رودخانه بهمنشیر در 2 کیلومتری جنوب شرقی خرمشهر از رودخانه کارون منشعب می شود و پس از طی مسافت 78 کیلومتر به خلیج فارس می ریزد. لایروبی این رودخانه به منظور ساماندهی و قابل کشتیرانی نمودن در دست مطالعه و اجرا می باشد. به منظور جلوگیری از نفوذ شوری خلیج فارس به درون رودخانه بهمنشیر، که به عنوان یک حوضچه آب شیرین در طرح ابیاری جزیره آبادان و خرمشهر مطرح است و برای تردد کشتی ها به درون این حوضچه احداث دو عدد آب بند کشتیرانی در بالادست و پایین دست حوضچه در طرح پیش بینی شده است. در طرحی آب بندهای کشتیرانی دو هدف عمده مورد توجه است:1-عبور کشتی ها با سریعترین زمان ممکن از داخل آببند2-عبور مطمئن و ایمن کشتی ها از درون آببند. بمنظور پیش بینی شرایط حاکم بر سیستم و کنترل اهداف مورد نظر و جلوگیری از اتلاف سرمایه گذاری های کلان بعمل آمده در ساخت این سازه استفاده از مدل فیزیک-هیدرولیکی ضروری می باشد. سامانه تخلیه و پرکردن آببند کشتیرانی از دو سری روزنه تحتانی در دو دیواره موازی تشکیل شده که محفظه ای بین دو دیواره وجود دارد. مشخص نبودن افت هیدرولیکی در این محفظه و ارتفاع متغییر آب در بالادست، پایین دست(داخل محفظه اصلی آببند) شرایط پیچیده ایجاد می نماید که آزمایش روی مدل فیزیکی را برای مطالعه عملکرد آببند (اعم از زمان تخلیه و پر و ایجاد شده) ضروری می سازد. بدین منظور سه سری آزمایش با ترکیب مختلف ابعاد سامانه تخلیه و پر نمودن آببند کشتیرانی بر روی مدل فیزیکی صورت گرفته است و در هر سری با انتخاب زمان های متفاوت برای باز شدن دریچه روزنه ها تعدادی آزمایش صورت گرفته است. بدین ترتیب ابعاد سامانه تخلیه بهینه و زمان باز شدن دریچه بهینه طوری تعیین شده است که ارتفاع موج در داخل محفظه اصلی آببند به حداقل استاندارد مورد نظر برسد و زمان پر شدن محفظه نیز حداقل مورد نظر طرح گردد تا امکان تردد حداکثر تعداد کشتی بصورت مطمئن فراهم گردد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.