حل مساله مکان یابی پایانه های شبکه اتوبوس رانی درون شهری با استفاده از الگوریتم بهینه سازی فراابتکاری فاخته

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی الکترونیکی دستاوردهای نوین در علوم مهندسی و پایه
  • کد COI اختصاصی: AEBSCONF01_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1590
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امینه فیاضی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع

میثم جعفری اسکندری

استادیار دانشگاه پیام نور تهران

راضیه رحمانی

کارشناس ارشد کامپیوتر گرایش نرم افزار

چکیده

طراحی شبکه های اتوبوس رانی، یک مسئله مهم در حمل و نقل عمومی است. یکی از گام های مهم در این راستا، محاسبه تعداد و مکان های بهینه پایانه های مورد نیاز است. در واقع این مسئله به عنوان حالت خاصی از مسئله مکان یابی تسهیلات، که یک مسئله بهینه سازی ترکیباتی با مقیاس بزرگ است. نیاز به زمان زیادی برای حل دارد. تاکنون برای حل این مسئله از روش های شاخه و کران، شمارش ضمنی و انجماد تدریجی شبیه سازی استفاده شده است. هرچند روش سوم یک روش فراابتکاری است بسیار کاراتر از دو روش دیگر است، اما زمان اجرای الگوریتم برای شهرهای بزرگ هنوز هم طولانی است. در این مقاله مسئله مکان یابی پایانه های اتوبوس رانی را با استفاده از الگوریتم فاخته و حل یک مثال نمونه ای کوچک بررسی کردیم. باتوجه به کدی که به وسیله نرم افزار متلب برای این مثال طراحی کردیم، براحتی می توان این کد الگوریتم را برای مسائلی با تعداد مناطق بیشتر استفاده کنیم. که تنها لازم است مختصات آن مناطق را در کد متلبی که طراحی کردیم، وارد کنیم و پارامترهای الگوریتم فاخته را به طور دلخواه در کد متلب فاخته تغییر دهیم. در نتیجه با طراحی این الگوریتم می توانیم جواب بهینه ای برای مسائل پیچیده مکان یابی در زمانی کوتاه و با دقتی بالا بدست آوریم پس از حل مسئله مکان یابی به وسیله الگوریتم فاخته مشاهده شد که کارایی آن بسیار بهتر از دیگر الگوریتم های ابتکاری از قبیل انجماد تدریجی شبیه سازی شده و الگوریتم ژنتیک است که تا به حال مسائل مکان یابی را حل کرده اند.

کلیدواژه ها

الگوریتم های فراابتکاری، الگوریتم فاخته، مکان یابی تسهیلات، جایابی پایانه های اتوبوس رانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.