نظام الگویی باغ تخت شیراز با تکیه بر بازآفرینی تصویر باغ

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ماهنامه باغ نظر، دوره: 9، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_BAGH-9-23_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 943
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی زندیه

دکتری معماری منظر با گرایش طراحی شهری ، عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) . قزوین . ایران

ندا عرب سلغار

کارشناس ارشد معماری منظر دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین . ایران ،

چکیده

باغ تخت شیراز ، یکی از باغ های تاریخی مهم این شهر است که ساخت آن ، به قرن 5 هجری ، دوره اتابکان فارس باز می گردد و در دوران بعد ، به ویژه دوره قاجار بازسازی شده است . این عمارت بعد از قاجار ، به دلیل عدم رسیدگی ، متحمل آسیب های فراوانی شده و در حال حاضر ، دارای کابری نظامی - اداری است . این باغ علاوه بر اینکه یک اثر تاریخی است ، از جمله معدود باغ های معلق (باغ تخت های) ایران و دارای معماری و طراحی منحصر به فرد است ، لذا شناخت دقیق ویژگی های آن اهمیت دارد. هدف اصلی این پژوهش ، بازسازی نقشه ای از این باغ براساس مدارک مکتوب و مصور تاریخی با استفاده از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. در این بین ، عکس های تاریخی موجود از باغ و توصیفات جهانگردان و بازدیدکنندگان ، نمایی از باغ را با جزییات به تصویر می کشد . اما این توصیفات با تنها نقشه باغ که ترسیم «دونالد ویلبر نیوتون» است ، در قسمت هایی اختلاف دارد. برای رفع ابهام از قسمت های ترسیم نشده در این نقشه از عکس های هوایی سال 1335 و 1345 استفاده شده است . نگارندگان با انطباق متون تاریخی و تصاویر ، سلسلاه مراتب وجود در باغ را تحلیل کرده اند، که شامل باغ ورودی ، باغ مطبق و باغ خلوت است. تفاوت نقشه ویلبر با مکتوبات به جا مانده ، باغ ورودی است که نگارندگان سعی در بازترسیم این بخش داشته اند. لازم به ذکر است با توجه به تغییرات عمده ای که باغ از دوران قاجار به بعد داشته ، این بخش کاملاً از بین رفته است. بازآفرینی نقشه ای از این باغ تاریخی ، علاوه بر مطالعه دقیق ویژگی های باغ ، گامی در جهت حفظ و نمایش ارزش فرهنگی و معنوی این ثروت ملی است

کلیدواژه ها

باغ های تاریخی ، باغ تخت شیراز ، باغ معلق ، بازآفرینی تصویری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.