بررسی جذب نیتروژن و تجمع نیترات غده سیب زمینی متاثر از سطوح تراکم بوته و کود نیتروژن

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_811
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 599
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهزاد جماعتی ثمرین

کارشناس ارشد زراعت و عضو باشگاه پژوهشگرن جوان واحد اردبیل

احمد توبه

استادیار دانشگاه محقق اردبیلی.

کاظم هاشمی مجد

استادیار دانشگاه محقق اردبیلی

علی اصغری

استادیار دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

به منظور بررسی جذب نیتروژن و تجمع نیترات در غده سیب زمینی رقم آگریا در سطوح مختلف تراکم بوته و کود نیتروژن آزمایش فاکتوریلی بر پایه بلوک های کامل تصادفی ، با 3 تکرار در سال 1385 در اردبیل انجام شد . فاکتورها شامل، کود نیتروژن در 4 سطح ( 0، 80، 160 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار ) و تراکم بوته در 3 سطح (5/5، 7/5 و 11 بوته در متر مربع ) بودند. نتایج نشان داد ، درصد نیتروژن کل غده برای هیچ یک از تیمارها معنی دار نشد . بیشترین میزان جذب در سطح کودی 200 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار و تراکم 11 بوته در متر مربع و کمترین میزان آن در سطح شاهد کودی و تراکم 5/5 بوته در متر مربع برای کل گیاه ، به دست آمد . با افزایش میزان نیتروژن از شاهد به طرف آخرین سطح نیتروژن، میزان نیترات در ماده تر غده ها به طور معنی داری در بین سطوح ن یتروژن افزایش یافته و در آخرین سطح کودی به حداکثر میزان خود رسید . ولی افزایش تراکم باعث کاهش میزان تجمع نیترات غده شد . با افزایش کاربرد کود نیتروژن تا 160 کیلوگرم ، تعداد غده و وزن خشک و عملکرد غده در واحد سطح و وزن متوسط غده در بوته ، افزایش و بعد از آن کاهش یافت . افرایش تراکم بوته منجر به افزایش معنی داری در عملکرد غده و وزن خشک غده در واحد سطح شد . در تراکم 5/5 بوته در متر مربع بیشترین میزان وزن متوسط غده در بوته به دست آمد . بنابراین مصرف 80 کیلوگرم کود نیترو ژن در هکتار برای دستیابی به بالاترین عملکرد و کمترین تجمع نیترات و تراکم 11 بوته در متر مربع با توجه به کاهش وزن غده ها و اندازه آن ها ، برای غده بذری و تراکم 7/5 بوته در متر مربع برای مصرف خوراکی مناسب بوده و توصیه می شود.

کلیدواژه ها

تجمع نیترات، تراکم بوته، جذب نیتروژن و سیب زمینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.