تعیین نیاز حرارتی مراحل مختلف فنولوژی هیبرید های ذرت بر اساس سیستم واحد حرارتی گیاه (CHU) در تاریخ کشت های مختلف

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_678
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 856
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران انوری ساوجبلاغی

ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب

مهدی تاجبخش

دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

رجب چوکان

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذر

معروف خلیلی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

چکیده

به منظور تعیین و بررسی نیاز های حرارتی انواع هیبرید های ذرت دانه ای در گروه های مختلف رسیدگی، تعداد 15 هیبرید ذرت در 4 گروه رسیدگی در تحقیقی در سال 1384 در ایستگاه تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب مورد ارزیابی قرار گرفت . هیبرید های مورد بررسی عبارت بودند از KSC704 و KSC 700 از گروه دیررس ، KSC604 ،KSC647 و KSC500 از گروه متوسط رس، ،KSC340 ،KSC302 ،BC404 ،OSSK444 ،KSC400 ، OSSK373 و BC354 از گروه نیمه زود رس و KSC260 ،BC282 و BC250 از گروه زودرس .آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا شد.کرت های اصلی شامل 3 تاریخ کشت که به فاصله 15 روز از هم در نظر گرفته شدند . تاریخ کشت اول (84/2/15) که تاریخ کشت معمولی ذرت دانه ای در منطقه بود. کشت های دوم و سوم و تاریخ های 84/2/30 و 84/3/15 انجام شد.کرت های فرعی شامل 15 هیبرید ذرت بود . در طول اجرای آزمایش از عملکرد و تمام اجزای عملکرد یادداشت برداری انجام گرفت . برای تعیین نیاز حرارتی با استفاده از روش واحد حرارتی گیاه (CHU)، واحد های حرارتی مورد نیاز از طریق آمار روزانه هواشناسی برای مرحله رویشی ، ظهور گل تاجی، ظهور کاکل، دوره پر شدن دانه (ظهور کاکل تا رسیدگی فیزیولوژیکی ) و رسیدگی فیزیولو ژیکی تعیین شد . در صد رطوبت بلال در زمان رسیدن و برداشت ، درصد چوب بلال وعملکرد دانه بطور دقیق و بخاطر کاهش اثرات حاشیه فقط از دو ردیف وسط انجام گرفت . نتایج تجزیه واریانس واحد های حرارتی مورد نیاز ، بر مبنای سیستم CHU، نشان داد که اثر فاکتور اصلی (تاریخ کشت )، فاکتور فرعی (ارقام) و اثرات متقابل آنها در تمام مراحل فنولوژی ذرت در سطح آماری 1% معنی داربود. بالاترین عملکردهای به دست آمده به تیمارهای با بالاترین مقدار نیاز حرارتی تعلق داشت.

کلیدواژه ها

ذرت، تاریخ کشت، نیاز حرارتی و CHU

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.