اثر مصرف خشکاننده های شیمیایی قبل از برداشت بر زمان برداشت، کیفیت دانه وصفات گیاهچه ای کلزا رقم هایولا 308

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_630
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 636
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رمضانپور

کارشناس ارشد زراعت، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

مسعود اصفهانی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

جعفر اصغری

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

محمد ربیعی

محقق موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت

چکیده

به منظور برداشت سریعتر کلز ا، عدم تداخل آن با کشت برنج و همچنین جلوگیری از کاهش عملکرد کلزا بر اثر ر یزش دانه ها پس از رسیدگی، اثرات مصرف مواد خشکاننده پیش از برداشت بر کاهش رطوبت دانه، کیفیت دانه و صفات گیاهچه ای در یک آزمایش مزرعه ای در موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت بر روی کلزای رقم هایولا 308 مورد بررسی قرار گرفت . سه تیمار خشکاننده هر یک در سه غلظت شا مل الف ) گلای فوزیت (1/64، 2/64 و 3/28 لیتر ماده موثره در هکتار )، ب) پاراکوات (0/4، 0/8 و 1/2 لیتر ماده موثره در هکتار )، ج) کلرات سدیم (4، 5 و 6 کیلوگرم در هکتار) و د) تیمار شاهد (بدون محلول پاشی) بود. در این آزمایش روند کاهش رطوبت ، عملکرد و درصد روغن دانه و صفات گیاهچه ای در تیمار و شاهد اندازه گیری شدند . نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر نوع مواد خشکاننده بر کاهش رطوبت دانه ، و درصد روغن دانه معنی دار بود . اما از نظر عملکرد دانه ، وزن هزار دانه و صفات گیاهچه ای تیمارهای خشکاننده و شاهد اختلاف معنی داری نداشتند نتایج نشان داد که همه تیمارهای خشکاننده 11-9 روز نسبت به شاهد برداشت را تسریع کردند به جز تیمار حداقل گلایفوزیت که 4 روز تسریع در برداشت داشت . بیشترین عملکرد دانه و کمترین آن به ترتیب 2461/7 کیلوگرم در هکتار مربوط به غلظت حداقل پاراکوات و 1730/3 کیلوگرم در هکتار مربوط به غلظت حداکثر پاراکوات بوداما با شاهد تفاوت معنی داری نداشت .از نظر درصد روغن تیمار حداکثر گلایفوزیت دارای بیشترین میزان (40/48 درصد )بود. از بین تیمارهای آزمایشی ، تیمارهای 1/2 لیتر در هکتار پاراکوات و 6 کیلوگرم در هکتار کلرات سدیم به دلیل 11 رو ز تسریع در برداشت محصول و عدم تاثیر سوء بر کیفیت دانه به عنوان خشکاننده پیش از برداشت کلزا در شرایط آب و هوایی شمال ایران بهتر به نظر می رسند

کلیدواژه ها

رطوبت دانه، صفات گیاهچه ای، کلزا، کیفیت دانه و مواد خشکاننده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.