اثر برگ زدایی بر تخصیص مواد فتوسنتزی در ذرت دانه ای (Zea mays L.) هیبرید SC704

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_308
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 720
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هیربد بحرانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

یحیی امام

استاد بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

به منظور بررسی رو ابط مبدا- مقصد در ذرت دانه ای (هیبرید SC704) پژوهشی مزرعه ای به مدت دو سال زراعی (سال های 86 و 1385 ) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز صورت گرفت . آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلو ک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد . فاکتور ها شامل : الف) زمان برگ زدایی در چهار سطح : از زمان پیدایش نیمی از ابریشم ها، با فاصله زمانی هر ده روز یک بار و ب ) شدت برگ زدایی در سه سطح : صفر، 50 و 100 % برگ های هر بوته در نظر گرفته شد . ویژگی ها ی ظاهری و فیزیولوژیک از جمله طول بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، وزن هزار دانه و وزن خشک ساقه و بلال طی فصل رشد بر اساس نمونه برداری های مکرر اندازه گیری شدند . بیشترین وزن خشک بلال و وزن هزار دانه از تیمار 50 % برگ زدایی به ترتیب 51/46 گرم و 103 گرم به دست آمد . با تاخیر در برگ زدایی روندی افزایشی در این دو ویژگی مشاهده گردید ، به نحوی که بیشترین میانگین وزن خشک هر بلال و وزن هزار دانه به ترتیب معادل 7/20 گرم و 133/79 گرم از تیمار برگ زدایی 30 روز پس از پیدایش نیمی از ابریشم ها به دست آمد . بیشترین وزن خشک ساقه از تیمارهای 50 % برگ زدایی (84/90 گرم) و برگ زدایی 20 روز پس از پید ایش نیمی از ابریشم ها (83/69 گرم) به دست آمد . به طور کلی این پژوهش نشان داد که برگ زدایی کامل و 50 درصدی بوته های ذرت بعد از پیدایش ابریشم ها اثر بارزی بر اجزای مهم عملکرد دانه ذرت شامل وزن خشک بلال و وزن هزار دانه دارد. پژوهش های تکمیلی در این زمینه قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

برگ زدایی، تخصیص مواد، اجزای عملکرد و ذرت دانه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.