تغییر حجم واکوئل در کشت های تعلیق سلولی و پروتوپلاست حاصل از ارقام متحمل و حساس برنج (Oryza sativa L.) تحت تاثیر تنش NaCl

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_223
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 939
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه قلیزاده

مربی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمشهر

فواد مرادی

استادیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

سید الیاس مرتضوی

استادیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

منصور امیدی

دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

در این تحقیق سلول های کشت تعلیقی و پروتوپلاست حاصل از ارقام حساس (IR29) و متحمل برنج (اهلمی طارم) تحت تاثیر تیمارهای مختلف شامل 0/1 مولار نمک NaCl، 0/2 مولار مانیتول، 20 نانو مولار بافیلومایسین A1، و 0/1 مولار NaCl همراه با 20 نانومولار بافیلومایسین A1 و شرایط نرمال در 3، 8 و 24 ساعت پس از اعمال تیمارها، مورد بررسی قرار گرفت . نتایج نشان داد که حجم واکو ئلی سلول های کشت تعلیقی و پروتوپلاست ها در رقم متحمل پس از اعمال تیمار NaCl و مانیتول افزایش یافت. در رقم حساس (IR29) نیز ابتدا یک چنین افزایش حجم واکوئل تحت تاثیر تیمار شوری مشاهده شد در حالی که، 3 ساعت پس از اعمال تیمار مانیتول در اثر اسمولاریته بالای محیط کشت به شدت چروکیده شدند. سلولهای رقم متحمل تیمار شده با آنتی بیوتیک بافیلومایسین A1 هیچ گونه تغییر ویژه ای در مقایسه با کنترل نشان ندادند . در حالی که، تیمار بافیلومایسین A1 همراه با NaCl، موجب کاهش معنیداری در حجم واکوئلی آنها شد . اما پدیده مشابهی در رقم IR29 مشاهده نشد . به نظر می رسد که تاثیر بازدارندگی بافیلومایسین A1 بر افزایش حجم واکوئل که در اثر تیمار NaCl به وجود می آید، مختص ارقام متحمل بوده، که دال بر این میباشد که V-ATPase ممکن است نقش اساسی در ایجاد انرژی برای فعالیت آنتی پورت+ Na+/H و تسهیم واکوئلی سدیم در سلول های انباشته از مقادیر قابل توجهی NaCl داشته باشد.

کلیدواژه ها

تنش شوری، برنج، واکوئل، بافیلومایسین A1، کشت تعلیق سلولی و پروتوپلاست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.