بررسی تاثیر تنش خشکی بر روند رشد و راندمان مصرف آب هیبریدهای تجاری ذرت در شرایط شمال خوزستان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_1055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 537
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد کلانتر احمدی

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول

قدرت اله فتحی

دانشیار دانشگاه علوم و فنون کشاورزی خوزستان‐ ملاثانی

محمد برزگری

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول

عطا اله سیادت

استاد دانشگاه علوم و فنون کشاورزی خوزستان‐ ملاثانی

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر روند رشد هیبریدهای ذرت و کارایی مصرف آب ، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مر کز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا گردید . سه تیمار آبیاری شامل آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر از تشت کلاس A (رطوبت مطلوب )، آبیاری پس از 120 میلی متر تبخیر (تنش ملایم ) و آبیاری پس از ١٧٠ میلی متر تبخیر (تنش شدید) به عنوان فاکتور اصلی و چهار هیبرید S. c 647، T. w. c600، S. c704 و S. c720 بعنوان فا کتور فرعی منظور گردید . با افزایش شدت تنش ماده خشک کل از 944/8 گرم در متر مربع در شرایط مطلوب به ٧٥٥ گرم در متر مربع در شرایط تنش شدید کاهش یافت. بیشترین سرعت رشد در شرایط تنش خشکی ملایم به هیبریدهای میان رس ٦٠٠ و ٦٤٧ و در شرایط تنش شدید نیز به هیبرید ٦٠٠ اختصاص یافت . سرعت رشد بیشتر هیبریدهای میان رس موجبگردید تا دوره رشد خود را زودتر به پایان برسانند و از صدمات بیشتر تنش خش کی مصون بمانند . با افزایش شدت تنش کارایی مصرف آب نیز افزایش یافت . با توجه به اینکه از نظرعمل کرد دانه بین شرایط مطلوب و تنش ملایم تفاوت معنی داری نداشتند و در شرایط آبیاری پس از ١٢٠ میلی متر تبخیر (تنش ملایم ) نیز کارایی مصرف آب بالا بود، می توان الگوی آبیاری پس از ١٢٠ میلی متر تبخیر را در منطقه توصیه نمود.

کلیدواژه ها

تنش خشکی, راندمان مصرف آب, ذرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.