تعیین مقاومت به خشکی ژنوتیپ های چاودارکوهی (Secale montanum) از نظر عملکرد و کیفیت علوفه خشک در استان لرستان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_1011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 515
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سپهوند

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

علی اشرف جعفری

عضوهئیت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

ابراهیم رحمانی

عضوهئیت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

چکیده

به منظور بررسی تنوع و ارتباط بین عمل کرد علوفه و صفات کیفی ، ۱۰ ژنوتیپ چاودارکوهی درشرایط دیم و آبی به مدت دو سال در قا لب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد مورد مطالعه قرار گرفتند . عملکرد علوفه و صفات مورفولوژیک (ارتفاع بوته ، زمان ظهور سنبله ، تعداد ساقه در بوته ونسبت برگ به ساقه ) بمدت دو سال اندازه گیری شد . برای اندازه گیری صفات کیفی (درصد قابلیت هضم علوفه ، درصد پروتئین خام ، درصد کربوهیدرات های محلول در آب ، درصد فیبرخام ، درصد خا کستر، درصد ADF و NDF) از دستگاه طیف سنج مادون قرمز (NIR) استفاده شد. بر اساس شاخص های مقاومت به خشکی پنج گانه ،TOL ،SSI، STI ،MP و GMP ژنوتیپ های متحمل به خشکی شناسایی شدند . نتایج حاصل در دو محیط و پراکنش آن ها براساس شاخص های مقاومت به خشکی نشان داد که ژنوتیپ های 2382 و 13-2382 به ترتیب با متوسط عمل کرد 3/7 و 4/5 تن در هکتار در شرایط دیم بعنوان ژنوتیپ های مناسب برای تبدیل دیمزارهای کم بازده به علوفه کاری شناخته شدند . ژنوتیپ های 10-2382 و 6-2382 با پایداری متوسط از لحاظ عملکرد و کیفیت علوفه در مرتبه بعدی قرار گرفتند . براساس شاخص های حساسیت به خشکی ژنوتیپ های 10-2382 و 1549 برای زراعت آبی معرفی شدند . ژنوتیپ 1549 از لحاظ کیفیت علوفه نسبت به سایر ژنوتیپ ها برتری داشت ولی عملکرد علوفه آن کم بود.

کلیدواژه ها

چاودارکوهی، Secale montanum، عملکرد علوفه، کیفیت علوفه، شاخص های تنش خشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.