بررسی تحمل به شوری در برخی از ارقام برنج بومی مازندران با استفاده از تکنیک کشت بافت و هیدروپونیک

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_662
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 506
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحاب رحمانزاده

دانشجوی سابق مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی _ اصلاح نباتات. دانشکده کشاورزی ساری

سید کمال کاظمی تبار

استادیار دانشکده کشاورزی ساری

چکیده

به منظور بررسی میزان تحمل به ش وری در ارقام بومی برنج مازندران، ابتدا در شرایط گلخانه ای، ١٠٩ رقم برنج گردآوری شده از سراسر استان مازندران در شرایط شوری ( ٧٥ میلی مولار ) مورد آزمون قرار گرفت و سپس با انتخاب تعداد ٢٤ رقم برتر از لحاظ درصد سبز شدن و تنومندی ، در قالب طرح کرت های خرد شده و د ر ٤ تکرار و در٣ سطح، مورد آزمون بعدی قرار گرفت . در این آزمون که در سال ١٣٨٢ در دانشکده کشاورزی ساری انجام شد، فا کتور اصلی ٣ سطح شوری شاهد، ٧٥ و ١٥٠ میلی مولار NaCl و فا کتور فرعی ارقام بودند . ارقام تایچونگ ٦٥ و طارم چالوسی و حسنی با میزان وزن خشک 26/76 و 25/25 و 23 میلی گرم به عنوان ارقام متحمل و رقم طارم چالوسی با میزان وزن خشک بوته 15/18 میلی گرم به عنوان رقم حساس انتخاب شدند . در مرحله بعد از ارقام مذ کور در محیط کشت این ویترو LS کالوس تهیه گردید . قبل و بعد از انتقال کالوس ها به محیط تنش شوری (NaCl) حجم آن ها تعیین گردید . آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت و میزان افزایش حجم کالوس ها مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه واریانس این صفت بر اساس طرح فا کتوریل در غلظت های مختلف شاهد 75، 112/5 و 150 میلی مولار NaCl نشان داد که این صفت در غلظ ت های مختلف شوری در سطح احتمال 0/01 معنی دار می باشد. میانگین این صفت در سطوح شوری صفر، 75، 112/5 و 150 به ترتیب برابر با 3/956، 1/936، 1/865 و 1/852 واحد هو کر و نابورس بدست آمد که در دو کلاس a و b (α= %١)قرار گرفتند . تجزیه واریانس این صفت نشان داد که اثر متقابل سطوح شوری و رقم در سطح احتمال ١ درصد معنی دار می باشد.

کلیدواژه ها

برنج، تحمل به شوری، کشت بافت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.