تجزیه علیت صفات موثر بر عملکرد و زودرسی ارقام پنبه

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_591
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 722
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

برزو کازرانی

کارشناس ارشد اصلاح نباتات عضو باشگاه پژوهشگران جوان

مصطفی ولی زاده

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

محمدرضا داداشی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی ارتباط عمل کرد و زودرسی با ١٠ صفت اندازه گیری شده در ٨ ژنوتیپ پنبه انجام شده است . آزمایش در سال زراعی ١٣٨٣ در ایستگاه تحقیقات پن به هاشم آباد گرگان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (RCBD) با ٤ تکرار پیاده گردید. برای بررسی ارتباط صفات با عمل کرد و زودرسی هر ١٠ صفت یک بار با عملکرد وبار دیگر با زودرسی از نظر همبستگی مورد محاسبه قرار گرفت . تجزیه رگرسیون گام به گام وتجزیه علیت نشان داد که صفات وزن وش در چین اول ، تعداد شاخه رویا ، وزن وش در چین دوم بیشترین تغییرات عملکرد را توجیه می کنند (0/963=R^2). بیشترین اثر مستقیم بر صفت عملکرد تک بوته مربوط به صفت وزن وش در چین اول بود (1/084) . از آنجائیکه وزن وش در چین اول و دوم بزرگترین اثرات مستقیم را دارا می باشند می توان از این صفات به عنوان معیار انتخاب استفاده نمود . صفت وزن وش در چین اول ، تعداد شاخه ویا ، وزن وش در چین دوم بیشترین تغییرات زودرسی را توجیه کردند (0/968=R^2) بیشترین اثر مستقیم بر صفت زودرسی مربوط به صفت وزن وش در چین دوم می باشد (0/815-) . با توجه به اینکه وزن وش در چین دوم بزرگترین اثر مستقیم را دارا می باشد می توان از این صفت به عنوان معیار انتخاب استفاده نمود . تجزیه علیت برای صفات مرتبط با عملکرد انجام شد و نشان داد که صفت وزن وش در چین اول بیشتر ین تاثیر را در افزایش عملکرد داشته و انتخاب مستقیم بر مبنای این صفت می تواند مفید واقع شود . همچنین مشاهده شد که میزان عملکرد در چین اول ودوم بیشترین تاثیر را در تعیین زودرسی ارقام پنبه داشته و انتخاب برای این صفات در معرفی واریته های زودرس برای مناطقی که ب ا مشکل بارندگی های آخر فصل یا حمله آفات و بیماریها مواجه هستند اهمیت به سزایی دارد.

کلیدواژه ها

عملکرد، زودرسی، پنبه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.