جنین زایی سوماتیکی و باززایی از جنین رسیده ذرت (Zea mays L.)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_477
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 934
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا تکاور

دانشگاه مازندران، مجتمع آموزش عالی کشاورزی، دانشکده علوم زراعی، ساری، ایران

حسن رهنما

پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، کرج، ایران

حشمت اله رحیمیان

دانشگاه مازندران، مجتمع آموزش عالی کشاورزی، دانشکده علوم زراعی، ساری، ایران

سیدکمال کاظمی تبار

دانشگاه مازندران، مجتمع آموزش عالی کشاورزی، دانشکده علوم زراعی، ساری، ایران

چکیده

امکان استفاده از جنین رسیده جهت بازز ایی، به علت دسترسی آسان و امکان نگهداری بذور رسیده در دراز مدت از مزیت و یژه ای برخوردار است. در این تحقیق افز ایش بازده بازز ایی از ٥ لا ین اینبرد ذرت با استفاده از کالوسهای جنین زای حاصل از جنین های رسیده امکان پذیر گردید . جنینها از بذ رهای رسیده ذرت از ناحیه محورجنینی دو نیم شده ، سپس استخراج شدند . هریک از دو نیمه جنین رسیده، به عنوان یک ر یزنمونه جهت تولید کالوس به محیط کشت حاوی ٤ میلی گرم در لیتر 2,4-D منتقل شدند. بیش از ٩٣ ٪ ریزنمونه ها، کالوسهای او لیه تو لید کردند. کالوسهای اولیه سپس به محیط کشت حاوی ٢ میلی گرم در لیتر 2,4-D وغلظتهای مختلف (صفر، 0/2 و 0/5 میلی گرم در لیتر )، تنظیم کننده های رشد بنزیل آمینو پور ین (BA) و تیدیازرون (TDZ) و با یا بدون نیترات نقره( Ag NO3) (ده میلی گرم در لیتر ) انتقال یافتند . پس از القا کالوسهای جنین ز ا، به محیط کشتمشابه اما بدون نیترات نقره تحت دوره روشنایی ١٦ ساعت برای باززایی انتقال داده شدند . برای ریشه زایی از محیط نصف غلظت MS حاوی 0/6 میلی گرم در لیتر ایندول بو تیریک اسیدبه منظور ریشه زایی انتقال داده شدند . بهترین تیمار 0/2 میلی گرم در لیتر TDZ با ١٠ میلی گرم در لیتر نیترات نقره و میزان باززایی از کالوسهای جنین زا در این تیمار 40/25-18/3% در لاین های مختلف بود. این افز ایش میزان بازز ایی جنینهای رسیده ، استفاده از آن در روش های انتقال ژن به گیاه امکانپذیر می سازد.

کلیدواژه ها

باززایی گیاه، جنین رسیده، ذرت (Zea mays) ، کالوس جنین زا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.