مکان یابی پارک های درون شهری با استفاده از فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی(AHP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) (مطالعه موردی: شهر جهرم)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_1340
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 985
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین صلاح

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور رضوان شهر صدوق

سعید گیوه چی

استادیار دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

امروزه نحوه توزیع کاربری های عمومی در بسیاری از شهر های کشور های جهان سومی به دلایلی همچون عدم انتظام در استقرار و مکان گزینی و عدم توجه به شعاع دسترسی و آستانه های جمعیتی، قادر به ارائه خدمات مطلوب به شهر وندان نمی باشند. در خدمات رسانی شهری تنها افزایش تعداد مراکز خدماتی، دلیل بر خدمات رسانی مناسب نبوده، بلکه آنچه حائز اهمیت است، توزیع بهینه این مراکز می باشد. این موضوع در مورد کاربری هایی نظیر فضای سبز (پارک های درون شهری) که یکی از مهم ترین مراکز خدمات رفاهی و تفریحی بوده و علاوه بر جنبه بهداشتی - روانی، در توسعه پایدار شهری از اهمیت بالایی بر خوردارند از نمود بیشتری برخوردار می گردد. با توجه به ماهیت توصیفی-تحلیلی پژوهش، ابتدا وضعیت موجود توزیع فضایی پارک های درون شهری با استفاده از شاخص های اجتماعی و کالبدی و توابع سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس با استفاده از تلفیق مدل سلسله مراتبی (AHP) و توابع سیستم اطلاعات جغرافیایی، و شاخص های فوق الذکر به مکان گزینی بهینه پارک های آتی پرداخته شد. در راستای بررسی فرضیه اول بعد از تعیین اوزان هر یک از معیار ها، مشخص گردید شاخص های جمعیتی و سازگاری نسبت به شاخص های همجواری و مطلوبیت مکانی اهمیت بیشتری دارند لذا صحت فرضیه اول اثبات گردید. نتایج به دست آمده از تناسب مکانی- فضایی پارک های موجود، به دلیل عدم سازگاری مکان در نظر گرفته شده پارکها نسبت به برخی از معیار ها، فرضیه دوم نیز اثبات گردید.

کلیدواژه ها

فضای سبز شهری، پارکهای درون شهری، (GIS)، مکان یابی، شهر جهرم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.