تحلیل و بررسی جایگاه مسجد به عنوان نمادی از شهر ایرانی- اسلامی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس معماری و فضاهای شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ASUSC01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2561
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد جعفریان ثمرین

کارشناس ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب

شلاله قهری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه غیرانتفاعی کمال الملک نوشهر، نوشهر، ایران

نازنین نوذری اسبمرز

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

الیاس حاتمی مرزوق

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اردبیل، اردبیل، ایران

چکیده

از دیرباز بناهای م ذهبی یکی از اساسی ترین عناصر تشکیل دهنده شهرهای اسلامی بودند و تداوم حضور بناهای مذهبی در فرم و ساختار شهر از زمان ایجاد اولین شهرهای اسلامی تاکنون با حیات آنها همراه بود. شهر ایرانی هم عمق و غنای تمدن اسلامی را با بهره گیری از روح معنویت نشان می دهد. این امر به گونه ای است که اعتقاد به توحید و ا یمان به تعالیم اسلام به عنوان اندیشه زیبیای شناسی دین اسلام در هویت شهر ایرانی اسلامی تجلی می یابد. از جمله عناصر اصلی شهر اسلامی، مساجد هستند. بنای مساجد نقش ویژه ای در شکل گیری و توسعه شهرهای اسلامی در تمام قلمرو اسلام داشته به طوری که علاوه بر جنبه کارکردی، در سازماندهی فضهای شهر بسیار برجسته بوده است به طوری که توسعه اغلب شهرهای اسلامی و سلسله مراتب موجود در آنها متأثر از مسجد اصلی شهر بود. اهمیت مسجد در شهرهای کهن اسلامی تا آنجا بوده است که واژه شهر تنها به جایی اطلاق می شده که در آن مسجد جامع ساخته شده باشد. که در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی جایگاه مسجد در شهر ایرانی- اسلامی پرداخته می شود تا جایگاه ویژه ی آن به لحاظ کالبدی و فضایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

کلیدواژه ها

بنای مذهبی، مسجد، نمادشهری، ایرانی، اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.