ضرورت بررسی منظر شهری در بافت تاریخی شهرهای ایران با تأکید بر هویت ایرانی- اسلامی (نمونه موردی: محله اوچدکان اردبیل)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس معماری و فضاهای شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ASUSC01_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 726
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شلاله قهری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه غیرانتفاعی کمال الملک نوشهر، نوشهر، ایران

حامد جعفریان ثمرین

کارشناس ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب

نازنین نوذری اسبمرز

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

الیاس حاتمی مرزوق

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اردبیل، اردبیل، ایران

چکیده

امروزه با افزایش سریع جمعتیت و رشد شهرنشینی و متعاقب آن توسعه ی بدون برنامه و از طرفی هم به دلیل غلفت از گذشته و تجربه هایی که می توانستیم از آنها درس بگیریم، با یک شهرسازی بحران زده روبرو هستیم. نزدیک به 1400 سال از ورود اسلام به ایران می گذرد و اسلام از جوانب مختلف بر این سرزمین کهن تأثیر گذاشته است. هنر و معماری هر سرزمین نیز به دنبال تغییرات موجود در آن، به تناسب تغییر خواهد کرد. دین اسلام شاید تنها دینی باشد که در شهر شکل گرفت، و با توجه به جهان بینی آن، نیازمند توعه شهرها بوده است. در قلمرو این مکتب، شاهد پیدایش و گسترش شهرهای زیادی بر اساس بینش اسلامی هستیم به عبارتی ایدئولوژی اسلامی تأثیر بسزایی بر ساخت کالبد شهرهای اسلامی داشته است. کشور ما به دلیل دارا بودن روح ایرانی- اسلامی پتانسیل لازم برای ایجاد هویت از طریق شاخصه های ایرانی- اسلامی را داراست. در واقع سیما و منظر شهری ابزاری برای ارتقای هویت ایرانی- اسلامی در سطح شهرها به حساب می آید. همانطور که بسیاری از روانشناسان معتقدند بخش زیادی از یادگیری و ا دراک احساسی انسان از طریق بصری صورت می گیرد، پس مداخله د ر سیما و منظر شهری یکی از بهترین روش های ارتقای هویت شهرها خواهد بود. البته این هویت در تاریخ کشور همواره مستتر بود و لذا در حال حاضر با احیای ارزشهای گذشته می توان به هویت ایرانی- اسلامی دست یافت. هدف از این تحقیق بهبود وضعیت منظر شهری و هویت بخشی ارزش های فراموش شده در این زمینه، ارتقاء کیفیت سیمای شهری، ایجاد و بهسازی و نوسازی این چنین فضاهاست. که در یک مطالعه ی موردی، محله اوچدکان اردبیل را مورد مطالعه و تحلیل از این حیث قرار می گیرد تا به نتایج مربوطه برسد. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی- توصیفی بوده و بر اساس مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی می باشد.

کلیدواژه ها

محیط شهری، منظر شهری، هویت، ایرانی- اسلامی، اوچدکان اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.