بررسی ذخایر ژنتیکی گونه های بابونه در ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: کنگره ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی
  • کد COI اختصاصی: IBRC01_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 563
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی افتخاری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران

میعاد فرجی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد جویبار

چکیده

تأثیر زیانبار مواد شیمیایی بر سلامتی انسان و عوارض جانبی داروهایشیمیایی، توجه جهانی را به داروهای گیاهی و گیاهان دارویی در سطحوسیعی معطوف نموده است. رویکرد روزافزون استفاده از گیاهان داروییدر سطح جهانی، اهمیت تولید و پرورش این گیاهان را روشنتر میسازد.با توجه به نیاز روزافزون محصولات کشاورزی و محدود بودن منابعآبی و خاکی جهت کشت محصولات لازم است تا ذخایر ژنت کیی موردبررسی قرار گیرد و از طرف دیگر مواد ژنت کیی گیاهی ذخایری هستندکه برای متخصصین اصلاح نباتات ارزشمند محسوب شده که آنها سعیبر بهر هبرداری، حفاظت و ارزیابی این مواد را دارند. جنس بابونه متعلق بهتیره کاسنی میباشد که حدود 130 گونه از جنس آن در جهان انتشاردارند. این پژوهش با هدف بررسی ذخایر ژنت کیی گون ههای بابونه درایران با استفاده از نشانگرهای مولکولی RAPD صورت گرفت. بذرهای18 نمونه بابونه از بانک ژن منابع طبیعی مؤسسه تحقیقات جنگلها ومراتع کشور تهیه و در گلدان کشت گردید. DNA از برگهای جوان و باروش CTAB تغ ییریافته استخراج گردید. از 10 آغازگر مورد استفاده، 7آغازگر چندشکلی مطلوب نشان دادند. با مطالعه الگوی باندهای آغازگرها،87 باند به دست آمد که 76 باند ) 87 درصد( چندشکل بودند. تجزیهخوشهای نیز با استفاده از ضریب تشابه جاکارد و به روش UPGMAانجام شد. ضریب تشابه ژنت کیی ژنوتیپها بین 14 / 0 تا 00 / 1 متغیر بودکه میانگین آن برابر با 42 / 0 بود. نتایج نشان داد که تنوع ژنت کیی قابلملاحظهای در میان اکوتیپهای بابونه وجود دارد که با توجه به تکثیراز طریق بذر در این گیاه دارویی ارزشمند کاملا منطقی و مورد انتظارمیباشد. تنوع ژنت کیی موجود، اهمیت حفظ و نگهداری این ذخایر راروشنتر میسازد.

کلیدواژه ها

ذخایر ژنتیکی، بابونه، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.