کارایی شبکه های عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج عصبی - فازی تطبیقی در مدل سازی بارش - رواناب در حوضه آبخیز سد زاینده رود

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 22، شماره: 80
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-22-80_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 796
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی دستورانی

دانشیار ، دانشکده منابعط بیعی و کویر شناسی ، دانشگاه یزد

حامد شریفی دارانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری ، دانشگاه منابع طبیعی و کویرشناسی ، دانشگاه یزد

علی طالبی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی ، دانشگاه یزد

علیرضا مقدم نیا

استادیار ، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه زابل

چکیده

در دهه ای اخیر به دلیل اهمیت یافتن مسئله آب و همینطور افزایش تمایل به محاسبه مقدار رواناب حاصل از بارش ، توسعه و اجرای روشهای مناسب برای پیش بینی رواناب از روی داده های بارش به مسئله ای ضروری تبدیل شده است . یکی از این روشها که در بسیاری از رشته ها از جمله هیدرولوژی توسعه یافته است ، استفاده از روشهای محاسبات نرم نظیر منطق فازی و شبکه های عصبی مصنوعی است . در این تحقیق سعی گردید کارایی شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج عصبی - فازی تطبیقی به منظور برآورد بارش - رواناب در حوضه سد زاینده رود ، مورد ارزیابی قرار گیرد . به این منظور ابتدا با بهره گیری از نرم افزار wingamma داده ها و پارامترهای موجود مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و پارامترهای ورودی مناسب به علاوه تعداد مناسب داده برای آموزش شبکه ، تعیین گردید . سپس با استفاده از آمار روزانه بارش - رواناب ، کارایی شبکه عصبی مصنوعی و سیستم عصبی - فازی در تخمین رواناب حاصل از بارش مورد بررسی قرار گرفت . در ادامه میزان دقت و صحت این دو روش با بهره گیری از روشهای آماری ، مقایسه شد . نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی و سیستم فازی - عصبی در شرایط مختلف و با ترکیبهای مختلف پارامترهای ورودی ، نتایج متفاوتی از خود نشان می دهند ولی در کل این دو روش به میزان قابل قبولی قادر به تخمین رواناب حاصل از بارش با به کارگیری پارامترهای ورودی مناسب و استفاده از ساختارهای مناسب شبکه عصبی مصنوعی و شبکه عصبی - فازی ، هستند.

کلیدواژه ها

شبکه عصبی مصنوعی ، سیستم استنتاج عصبی - فازی تطبیقی ، بارش - رواناب ، حوضه آبخیز سد زاینده رود ، الگوریتم ژنتیک ، آزمون گاما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.