مدیریت منابع آب و توسعه پایدار، مطالعه موردی: دشت رفسنجان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 22، شماره: 78
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-22-78_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 729
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمصطفی مرتضوی

دانشجوی دکترای آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ساری، ساری

کریم سلیمانی

عضو هیئت علمی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ساری، ساری

فرشته غفاری موفق

دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد

چکیده

برداشت از منابع آبهای زیرزمینی دشت رفسنجان در سال ١٣٥٣ حدود ٤٥٠ میلیون متر مکعب گزارش شد. با توجه به محاسبات هیدرولوژیکی در این سال، حدود ٩٨ میلیون متر مکعب از ظرفیت مجاز سفره، اضافه برداشت شده است. لذا بهره برداری بیشتر از منابع آبهای زیرزمینی منطقه رفسنجان از سال ١٣٥٣ ممنوع اعلام گردید. براساس آمار مربوط به سال ١٣٨٢ آب منطقه ای، میزان استحصالآب در این منطقه حدود ٧٥٠ میلیون مترمکعب بوده و سالیانه حدود ٢٥٠ میلیون مترمکعب اضافه برداشت صورت گرفته است. این به آن معنی است که میزان اضافه برداشت سالیانه ، از ذخیره آب زیرزمینی برداشت می شود. اضافه برداشت مزبور که سطح آب زیرزمینی را سالانه بیش از ٨٠ سانتی متر پایین می برد، عامل اصلی نشست خاک، از بین رفتن اراضی مزروعی و خرابی مناطق مسکونی است. پایین آب EC رفتن سطح آبهای زیرزمینی موجب کاهش کیفیت آب استحصال شده می گردد که شامل بالا رفتن بسیار زیاد و بیش از استاندارد است. در دشت رفسنجان، خالی شدن سفره های زیرزمینی و نشست زمین به دلیل تفاوت لایه های زمین شناسی منطقه به صورت یکنواخت اتفاق نمی افتد و باعث بازشدگی های زمین به طور افقی و عمودی می شود. این پدیده زمانی که با حرکات تکتونیکی زمین نیز همراه می شود، فاجعه ای را برای این منطقه گوشزد می نماید.

کلیدواژه ها

دشت رفسنجان، مدیریت منابع آب،منابع آب زیرزمینی، برداشت آب، کیفیت آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.