کاربرد نرم افزار MIKE21 در روندیابی جریان رودخانه جزر و مدی زهره

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 17، شماره: 60
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-17-60_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 973
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی کرمی خانیکی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

مسعود گودرزی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

مرتضی دهقانی

کارشناس ارشد آبخیزداری و مدیر آبخیزداری استان خراسان جنوبی

سیدفرهاد موسوی

استاد گروه آب ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

روندیابی سیل در رودخانه ها و مسیلها از جنبه های مختلف مهندسی رودخانه نظیر پنهن بندی سیل ، پیش بینی سیل و غیره از اهمیت خاصی برخوردار است. روندیابی سیل در رودخانه به دو روش هیدرولوژیکی و هیدرولیکی انجام می شوند. روشهای هیدرولوژیکی برای شرایط معمولی رودخانه کاربرد داشته و قادر به تحلیل سیلهای ناشی از جزر و مد در رودخانه نمی باشند. برای رودخانه های جزر و مدی که جهت جریان در شرایط مد دریا معکوس می گردد ، باید از روشهای هیدرولیکی استفاده گردد. در این تحقیق مدل Mike21 برای روندیابی سیلهای جزر و مدی رودخانه زهره مورد استفاده قرار گرفته است . واسنجی مدل به وسیله نقشه برداری از کانال رودخانه ، نمونه برداری از بستر ، اندازه گیری تراز سطح آب دریا و اندازه گیری سرعت در مقطع رودخانه انجام گرفت . تحلیل حساسیت مدل نشان داد که ضریب تعیین ، جذر میانگین مربع خطا و خطای نسبی به ترتیب برابر0/95 ، 0/032 و 0/27 درصد است که نشان دهنده کارآیی خوب مدل برای شبیه سازی پارامترهای مختلف جریان از جمله سرعت ، دبی و پروفیل سطح آب می باشد. نتایج روندیابی جریانهای جزر و مدی نشان می دهد که تغییرات هیدروگراف ورودی و خروجی به بازه در هنگام مد که جهت جریان به سمت رودخانه است ، مشابه روند یابی معمولی رودخانه است ؛ ولی در حالت جزر دریا که جهت جریان از رودخانه به دریاست ، هیدروگراف های ورودی و خروجی از قوانین روندیابی جریان در رودخانه های معمولی تبعیت نمی کند.

کلیدواژه ها

رودخانه های جزر و مدی ، روند یابی سیل ، MIKE21 ، رودخانه زهره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.