خلاقیت فضایی منظر شهری معماری ایران در مسجد مدرسه های دوره قاجاریه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس ملی معماری و منظر شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARCHCONF01_437
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مرادی نسب

دانشجوی دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

امیر ماستیانی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

چکیده

در این مقاله به بررسی خلاقیت، بداعت و نوآوری فضایی در مهمترین فضای شهری ایرانی یعنی مساجد و مسجد مدرسه های دوره قاجاریه پرداخته می شود. تلفیق دوباره مساجد با مدارس و دیگر ویژگی های فضایی صورت گرفته در آن در صورت شمولیت می تواند وجه مشخصه معماری دوره قاجار باشد چنانچه از این خصوص ویژگی های مشترک در دوره های تاریخی و سبکی ماقبل نیز سابقه داشته است که گاهی ارتفاع فضاهای سرپوشیده در دوران های مختلف ابعاد خاصی به خود گرفته و از مشخصه معماری آن دوره شده، مانند ارتفاع زیاد فضاهای سرپوشیده در دوره آلبویه و ارتفاع بلند ایوان ها و گنبدها در شیوه آذری. افقی گرایی به همراه توسعه فضایی در مهمترین و پایدارترین جوهره فضایی معماری ایران یعنی درحیاط مرکزی صورت گرفت اما مهمترین نکته آن است شکل فضای تهی حیاط (مکعب) در طول دوره اسلامی که بدون تغییر مانده بود در مسجد مدرسه های این دوره به صورت افقی گرایی به همراه توسعه فضایی و گستردگی حجمی تجسم یافت.

کلیدواژه ها

فضای شهری، مسجد مدرسه، خلاقیت فضایی، مهتابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.