بررسی تاثیر درآمدهای نفتی بر رانتیر شدن دولت در اقتصاد (مطالعه مورد ایران)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس اقتصاد و مدیریت کاربردی با رویکرد ملی
  • کد COI اختصاصی: TOROUD01_213
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1588
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحیده شعبانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه پیام نور کرج

وحید شعبانی

کارشناس بانک مهر اقتصاد

سید مجتبی میرآقایی

کارشناس سازمان امور مالیاتی

چکیده

بسیاری از صاحب نظران اقتصادی و سیاسی بر این باورند که ثروت نفت عملکرد اقتصادی کشور را تحلیل برده و اثر سوئی بر ساختار سیاست در کشور داشته است, به گونه ای که برخی چنان را اغراق را می پیمایند که از ثروت نفت در کشور به مثابه بلا و نفرین یاد می کنند. در ایران صنعت نفت نقش رهبری اقتصاد را همانند دیگر صنایع (نساجی, فولاد, راه آهن و ماشین سازی) که در مراحل اولیه توسعه در برخی کشورهای توسعه یافته ایجاد کرد, ایفا نکرده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر درآمدهای نفتی بر رانتیر شدن دولت در اقتصاد ایران و بروز و وجود عامل بیماری هلندی در اقتصاد ایران پرداخته است. لذا با توجه به ماهیت موضوع, نوع تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و در مقام تحلیل از داده های مرکز آمار ایران استفاده شده است. نتایج این مقاله از این واقعیت حکایت می کند که وابستگی دولت بر درآمدهای نفتی بر روابط دولت ملت هم سایه انداخته است. صحنه سیاسی, اجتماعی و حتی فرهنگی جامعه را تحت تاثیر قرار داده و همچنین نفت مهمترین عامل پیوند ما با خارجیان بوده است, چه با ساز و کار سلطه و چه بدون آن و بیشتر عنایت به درآمدهای ناشی از آن. بنابراین روش فعلی هزینه کردن درآمدهای نفتی نیاز به اصلاح دارد و جهت هزینه کردن بهتر درآمدهای نفتی پیشنهاد می شود بخشی از این درآمدها به اجرای زیرساخت ها, برنامه های توسعه و تولید و اشتغال اختصاص یابد و بخش دیگر از این درآمدها را صرف سرمایه گذاری و خرید سهام موسسات و بنگاه های بزرگ اقتصادی-مالی جهان شود و از منافع ناشی از این سرمایه گذاری برای توسعه کشور استفاده گردد.

کلیدواژه ها

درآمدهای نفتی, بیماری هلندی, اقتصاد ایران, دولت رانتیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.