نقش و جایگاه ارزش های انسانی در دوره جدید بازاریابی با تاکید بر تولید ملی و اقتصاد مقاومتی
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین کنفرانس اقتصاد و مدیریت کاربردی با رویکرد ملی
- کد COI اختصاصی: TOROUD01_141
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1234
نویسندگان
استادیار دانشگاه پیام نور ساری
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی- پیام نور قشم
چکیده
با شروع بحران اقتصادی آمریکا در سال 2008 میلادی و در پی آن سرایت به کل جهان، مشتریان نگرشی متفاوت به بازار پیدا کرده اند. آنها با رویکردی محافظه کارانه در بازار حضور دارند. دیگر نحوه تعامل با مشتری با روش های قبلی بازاریابی مزیت رقابتی محسوب نمی شود. ارائه ارزش های کارکردی و احساسی به مشتریان لازم است ولی کافی نیست. بنابراین ورود به دوره جدید بازاریابی با رویکرد معنویت محور در دستور کار بازاریان قرار دارد. آنها دیگر به انسان به ابعادی فراتر از قبل نگاه می کنند. انسانی که علاوه بر ذهن و قلب دارای روح و روان نیز هست. باید در جهت راه یابی به آن حوزه گام برداشت. لزوم توجه به این موضوعات متاثر از تغییرات شدید صورت گرفته در سه حوزه مختلف می باشد. اول ظهور رسانه های اجتماعی و گسترش ارتباطات افقی مشتریان با هم که منجر به بالا رفتن انتظارات از بازار شده است. دوم موضوع جهانی شدن که جهان را به محیطی امن و سالم برای زندگی بشر تعریف می کند. و سوم اینکه رشد اجتماعی جوامع بشری منجر به ظهور انسان های خلاق در این جوامع شده و این تکامل جوامع، نیازهای سطح بالای انسانی را در بازار نمایان ساخته است. همچنین در کنار این امر، چالش های جوامع بشری به عنوان هدف آتی بازاریابی دوره جدید تعریف شده اند. در این خصوص دولت ها و شرکت ها به سوی مفید بودن برای جوامع در کنار سودآوری بنگاه اقتصادی خود حرکت می کنند. توجه به بعد روح و روان انسان در شرق عالم و به خصوص کشور ما به همراه ارزش های معنوی، بستری مناسب برای ظهور و رشد دوره جدید بازاریابی را مهیا کرده است. و بنا به تقارن آن با وضعیت خاص اقتصادی سال های اخیر که متاثر از تحریم های وضع شده می باشد، می توانند با هم افزایی و با حمایت از کار و سرمایه ملی در مسیر اقتصاد مقاومتی راه حلی برای چالش های کشورمان باشند.کلیدواژه ها
اقتصاد مقاومتی، بازاریابی، دوره سوم، روح انسان، معنویتمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.