بررسی تأثیر بازارگرایی مدیران بر ایجاد مزیت رقابتی در چارچوب الگوی هوشمندی رقابتی(نقش میانجی هوشمندی رقابتی و کانون سازمان)(مطالعه موردی: شهرک های صنعتی استان مازندران)
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدیریت، کارآفرینی و توسعه اقتصادی
- کد COI اختصاصی: EME02_787
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 887
نویسندگان
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور بابل
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور ساری
کارشناس ارشد مدیریت اجرایی دانشگاه پیام نور ساری
چکیده
افزایش عوامل تعیین کننده در بازار، حضور رقبای قدرتمند متعدد، تغییر مداوم سلایق مشتریان و افزایش سطح انتظارات آنها، شرکتهای تجاری را با مخاطرات عمیقی روبرو نموده است. بنابراین امروزه داشتن توان رقابتی اساس بقای شرکتهاست. هدف این تحقیق نیز بررسی تأثیر گرایش به بازار مدیران شهرک های صنعتی استان مازندران بر ایجاد مزیت رقابتی شرکت هایشان در چارچوب الگوی هوشمندی رقابتی است. جامعه ی آماری شامل 113 تن از مدیران منتخب از 85 شرکت موجود در شهرک های صنعتی استان مازندران است که از سه منطقه ی شرق، مرکز و غرب به روش خوشه ای نمونه گیری، انتخاب و مورد آزمون قرار گرفته اند. ابزار این تحقیق پرسشنامه ی استانداردی است که روایی سازه داشته و پایایی 98 درصدی آن نشانگر قابلیت اعتماد بالای آن است. نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری نرم افزار لیزرل حاکی از آن است که بازارگرایی مدیران از طریق متغیر میانجی پایش هوشمندی رقابتی منجر به کسب و حفظ مزیت رقابتی می شود. اما متغیر کانون سازمان تأثیر مستقیم و معناداری بر مزیت رقابتی نداشته است. مطابق نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود مدیران شرکت های مذکور برای رسیدن به مزیت رقابتی دو متغیر مهم پایش هوشمندی رقابتی و کانون سازمان شرکت های خود را در راستای گرایش به بازار تقویت کنند.کلیدواژه ها
گرایش به بازار، پایش هوشمندی رقابتی، کانون سازمان، مزیت رقابتیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.