بررسی چالشهای مدیریت منابع انسانی
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: تحول و نوآوری در توانمند سازی مدیریت
- کد COI اختصاصی: TIEM01_020
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 4850
نویسندگان
دانشگاه پیام نور سمنان
چکیده
ازآنجاییکه گرانبهاترین عنصرهرسازمان را انسان وبه بیان دقیق ترنیروی انسانی آن را تشکییل می دهد. تردیدی نیست که مدیریت منابع انسان باجایگاه خطیری که دارد می تواند عنصر انسانی را به گونه ای تأمین، بهسازی ونگهداری کند که هرگونه همگامی با نیازها وچالشها کنونی و آتی را همگام با اهداف کلان سازمانی و در کل واحد ها میسرسازد. ناکارآمدی سیستم ها، نارضایتی هاف کیفیت پائین ارائه خدمات و ک الاها، عدم حضور مؤثر در رقابت های جهانی، پائین بدن درآمد و سرانه همیشه ناشی از کسر بودجه نیست، بلکه با اندکی تعمق می توان دریافت که به کارگیی نادرست منابع انسانی به عنوان عامل تأمین کننده مأموریتهای سازمانی و بنیادی ترین رکن اقتصاد در این رکود تأثیر دارد. برنامه ریزی نیروی انسانی اساساً با هدف اشتغالزایی و آموزش صورت می گیرد و هدف نهایی آن افزایش بازدهی و بهره وری ملی است. اگر برنامه ریزی صحیح (جامع) اصولی و مدون در این زمینه صورت گرفته بود امروزه با واقعیت تلخ بیکاری و کم کاری به عنوان بزرگترین مسئله حال حاضر کشور در ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روبرو نبودیم. در پی برنامه ریزی نیروی انسانی در سطح کلان است که مشخص می شود کدام دانش و مهارت با چه فراوانی مورد نیاز کشور می باشد تا برنامه های منابع انسانی به آن سمت سوق داده شوند. این مقاله بر آناست که با شناسایی روندها و چالش های مرتبط با این وزه نگرشی نوین را در واکاوی چالشها و ارائه راه حلها پدید آورد. هدف از این پژوهش بررسی نقاط قوت و ضعف مدیریت منابع انسانی علی الخصوص در بخش دولتی و بطور کلی چالشهای منابع انسانی در ایران است. لازم به ذکر است در شرایط امروز جامعه که اقتصاد مقاومتی به عنوان بهترین راهکار مقابله با عواقب تحریم معرفی گردیده است تقویت فرآیند مدیریت و رفع چالشهای آن علی الخصوص در حوزه منابع انسانی نقش به سزایی دارد. این پژوهش به روش کتابخانه ای و براساس تحلیل های نظری بر محور اکشاف چالشها و راهکارها انجام گردیده است. در حقیق فنون نوین مدیریت که در سطح بین الملل شناخته شده موفقیت آنها مورد آزمون و ثبات قرار گرفته است به عنوان راهکارهایی برای رفع چالش های موجود مدیریت منابع انسانی معرفی گردیده است.کلیدواژه ها
مقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول افرین بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی فرهنگ سازمانی
- کاربرد اسپکتروفوتومتر و بینایی ماشین در بهبود کیفیت و کنترل فرآیند صنعت چاپ
- روش های یادگیری مبتنی بر پروژه و ارتقاء مهارت های کلیدی
- دستاوردهای سازمان های صنفی در صنعت ساخت کشور ایران
- بررسی تاثیر استفاده از تکنولوژی رسانه های اجتماعی در موفقیت پروژه و رابطه آن با ارتباطات پروژه و جهت گیری فناوری(مطالعه موردی شرکت ملی حفاری ایران)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.