مروری بر بیوسورفکتانت ها و توانایی جایگزینی این مولکول های زیستی با سورفکتانت های سنتزی متداول

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین همایش ملی فن آوری های نوین شیمی و مهندسی شیمی
  • کد COI اختصاصی: NCTCC03_272
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 6203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه ابراهیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی گروه مهندسی علوم زیستی، دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران

حسن جلیلی

استادیار، گروه مهندسی علوم زیستی، دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران

چکیده

سورفکتانت ها مولکول های دوگانه دوستی هستند که به دلیل ساختار شیمیایی قادر به اهش دافعه دوفاز غیر قابل امتزاج و مخلوط شدن این دو فاز می شوند. بیوسورفکتانت ها سورفکتانت هایی با منشاء زیستی هستند که از نظر ساختاری متنوع بوده و بسته به نوع بیوسورفکتانت نقش های متفاوتی در طی چرخه زندگی ارگانیسم ایفا می کنند. ساختار بیوسورفکتانت ها بسیار منحصر به فرد می باشد و در بسیاری از موارد اصول شیمیایی متعارف را برای پیش بینی فعالیت سطحی به مبارزه می طلبد. به طور معمول دم هیدروفوب این مولکول های زیستی از سورفکتانت ها سنتزی کوچک تر بوده ولی به طور قابل توجهی حداقل غلظت تشکیل مایسل در این نوع از مولکول ها به نسبت سورفکتانت های سنتزی کمتر است. گرچه در این نوع از مولکول های زیستی میانکنش های واندروالس ضعیف تر است ولی مولکول ها با تشکیل پیوندهای هیدروژنی براین ضعف غلبه کرده اند. در این مقاله در ابتدا مروری بر انواع سورفکتانت ها و کاربرد آنها صورت پذیرفته و در ادامه توضیحاتی در مورد بیوسورفکتانت ها و میکروارگانیسم های تولید کننده آنها ا رائه گردیده است. همچنین مزایا بیوسورفکتانت ها بر سورفکتانت های سنتزی رایج بیان شده و در ا دامه موانع تولید تجاری این مولکول های زیستی و راهکارهای پیشنهادی ا رائه گردیده است. در انتها نیز به کاربردهای گوناگون بیوسورفکتانت ها اشاره شده است. با توجه به سمیت کمتر این مولکول ها نسبت به سورفکتانت های سنتزی و همچنین منحصر به فرد بودن این نوع از مولکول های زیستی امیدهای زیادی برای استفاده از این نوع از مواد فعال سطحی به جای سورفکتانت های سنتزی وجود دارد.

کلیدواژه ها

بیوسورفکتانت، سورفکتانت، انواع و کاربرد مواد فعال سطحی، زیست سازگاری، فعالیت سطحی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.