بررسی هنر گره چینی خانه های قدیمی شهرستان آمل (مطالعه موردی: نه خانه و ویلای شهر آمل، آب اسک و نوا)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی هنر تبرستان
  • کد COI اختصاصی: HONTAB02_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1046
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی رستمی

استادیار گروه صنایع دستی دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران

لاله عابدپور

دانش آموخته رشته صنایع دستی دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران

چکیده

هنر سنتی و بومی ایران از غنای فرهنگی، علمی و معرفتی بالایی برخوردار است که متناسب با روحیه و نیاز افراد همین مرز و بوم شکل گرفتهاست. بیم هری و عدم توجه انسان عصر مدرن نسبت به فرهنگ و هویت خود که اندکی از درونگرایی و تأمل در خویش فاصله گرفته،شگفت آور و بعید نیست. گره چینی و به طور اخص ارسی، یکی از هنرهای سنتی است که در معرض این بی مهری قرار گرفته است.این پژوهش می کوشد تا طرحها و روشهای ساخت آثار گرهچینی به کار رفته در شش خانه مسکونی قدیمی در شهر آمل و سه ویلای ییلاقیآباسک و نوا را در قالب پنجره های ارسی، نورگیر و شباک و پنجره های مشبک مورد بررسی قرار دهد.آن چه در این پژوهش مشهود است، تأثیر موقعیت اجتماعی و اقتصادی مالک و نیز توجه به زیبایی بنا و مهمتر از آن توجه به شرایط محیطی واقتضائات بومی در گزینش نقوش و نحوه اجرا و قالب کاربردی آن است. برای مثال استفاده از بازشوهای متعدد برای ایجاد کوران در فضایداخلی بنا، زمینه مناسبی را برای هنرنمایی هنرمند گره چین فراهم آورده است و با توجه به موقعیت مکانی بنا در مرکز محله، هنرمند هم به بهترینشکل از تمام فضاهای قابل استفاده در جهت زیباسازی بنا بهره جسته است.

کلیدواژه ها

گره چینی، پنجره های ارسی، خانه های قدیمی، آمل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.