بررسی تطبیقی و صحت سنجی شبیه سازی های دما و بارش مدل آماری ARIMA و مدل اقلیمی MAGICC-SCENGEN (مطالعه موردی: ایستگاه تبریز)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی تغییرات اقلیم و مهندسی توسعه پایدار کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: CCASD01_135
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1054
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده عینی

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

هدف از پژوهش حاضر، مقایسه شبیه سازی دو متغیر میانگین دما و مجموع بارش سالانه در ایستگاه تبریز با استفاده از مدل آماری (ARIMA) و مدل اقلیمی (MAGIC-SCENGEN) طی سالهای 2011 و 2012 و صحت سنجی مقادیر شبیه سازی ها در هر یک از مدل ها با داده های مشاهده شده ایستگاه در این د و سال می باشد. ابتدا با استفاده از نمودارهای تعیین روند من کندال وجود روند یا تغییرات ناگهانی هر دو متغیر بررسی شد. طبق نمودارهای رسم شده در هر دو متغیر روند وجود دارد. سپس با استفاده از داده های سالانه میانگین دما و مجموع بارش ایستگاه تبریز طی سالهای 1992-2010 به مدلسازی و سپس بیه سازی بر اساس مدل آماری ARIMA پرداخته شده، نتایج حاصل نشان می دهد که برای داده های بارش با یک بار تفاضل گیری داده ها ایستا شده و مدل نهایی بدست آمده، مدل (1، 0، 2) و برای داده های میانگین دما با سه بار تفاضل گیری داده ها ایستا شده و مدل بدست آمده (4، 0، 4) می باشد. سپس براساس مدل ECHO-G و سناریو P50 از سری مدل های MAGIC-SCENGEN با توجه به موقعیت جغرافیایی شهر تبریز به شبیه سازی مقادیر میانگین دما و مجموع بارش برای سالهای 2011 و 2012 پرداخته شد. تطبیق و صحت سنجی مقادیر شبیه سازی دو مدل در هر دو متغیر نشان می دهد که از نظر مجموع بارش مقادیر شبیه سازی شده مدل ARIMA کمتر ازمقادیر مشاهده شده بوده ولی از نظر میانگین دما بسیار بیشتر از میانگین دمای مشاهده شده می باشد و در واقع هم از نظر نتایج صحت سنجی مجموع بارش و میانگین دما مدل MAGIC-SCENGEN به داده های واقعی نزدیکتر می باشد.

کلیدواژه ها

بررسی تطبیقی، مدل آماری، مدل اقلیمی، شهر تبریز، سناریو P50

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.