روند بلند مدت پارامترهای اقلیمی و تبخیر تعرق مرجع در ناحیه رویشی زاگرس شمالی (پیرانشهر)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی تغییرات اقلیم و مهندسی توسعه پایدار کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: CCASD01_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 981
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آوازه دولتشاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

پدرام عطارد

دانشیار گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

سیدمحمد معین صادقی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

قوام الدین زاهدی امیری

استاد گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثر تغییر اقلیم بر روند پارامترهای اقلیمی (دمای هوا، بارندگی، سرعت باد، رطوبت نسبی هوا، ساعات آفتابی) و تبخیر تعرق مرجع ((ET(0) در دو م قیاس فصلی و سالانه، در ناحیه رویشی زاگرس شمالی (شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجان غربی) انجام گرفت. روند تغییرات پارامترهایاقلیمی و (ET(0 در دهه اخیر با استفاده از داده های ه واشناسی ایستگاه همدیدی پیرانشهر طی سال های 2009-1986 بررسی شد. (ET(0 با استفاده از رابطه ترکیب فائوپنمن- مانتیث محاسبه و از آزمون ناپارامتری من کندال جهت بررسی معنی دار بودن روند بلند مدت (ET(0 و پارامترهای مؤثر بر آن استفاده شد. در ایستگاه پیرانشهر، متوسط پارامتر دمای سالانه، 12/4 درجه سانتیگراد، بارش 658 میلی متر، رطوبت نسبی 51/2 درصد، سرعت باد 2/7 متر بر ثانیه و ساعات آفتابی 8/4 ساعت در شبانه روز به دست آمد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در دهه اخیر، پارامترهای دمای هوا، سرعت باد و (ET(0 افزایش و بارندگی رطوبت نسبی کاهش یافته است. نتایج آزمون من کندال نشان داد که روند (ET(0 در مقیاس سالانه و فصلی (جز در فصل پائیز) صعودی و در فصل تابستان روند معنی دار در سطح یک درصد مشاهده شده است. روند دمای هوا در این ایستگاه در مقیاس های مورد پژوهش مثبت و در مقیاس سالانه و همچنین فصول بهار و تابستان در سطح یک درصد و در فصل پائیز، در سطح 10 درصد معنی دار است. روند ساعات آفتابی در مقیاس سالانه و فصلی مثبت و در مقیاس سالانه در سطح 10 درصد معنی دار است. از آنجایی که ناحیه رویشی زاگرس، دارای اکوسیستمی شکننده است، بنابراین آسیب پذیری آن به تغییرات اقلیمی، شدیدتر است و لازم است تحقیقات مشابه در جهت شناخت روند پارامترهای اقلیمی و همچنین مقدار (ET(0، که بر تغییر روند خشکسالی و منابع آب اثر گذار است، در این ناحیه انجام بگیرد.

کلیدواژه ها

آزمون من کندال، ایستگاه هواشناسی همدیدی پیرانشهر، پارامترهای اقلیمی، تبخیر تعرق مرجع، رابطه فائوپنمن- مانتیث

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.