تنش های زیستی و غیرزیستی در گیاهان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی تغییرات اقلیم و مهندسی توسعه پایدار کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: CCASD01_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 12470
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد آئینی

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی دانشگاه بوعلی سینا همدان

غلامرضا خداکرمیان

استاد بیماری شناسی گیاهی دانشگاه بوعلی سینا همدان

حسین میرزایی

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد

سیدعلیرضا اسماعیل زاده

مربی پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد

چکیده

تنش به مفهوم تغییر شرایط طبیعی و بهینه فیزیولوژی گیاه است که باعث کاهش رشد و نمو می گردد. گیاهان همانند سایر موجودات زنده تحت تأثیر تنش های مختلف از جمله تنش های ناشی از شوری، خشکی، سرما، یخ زدگی، دمای بالا، فلزات سنگین، شرایط غرقابی، تابش پرتوهای فرابنفش و آسیب های ناشی از کمبود و یا بیش بود برخی از عناصر خاک قرار می گیرند. به این تنش ها، تنش های غیرزیستی می گویند. همچنین گیاهان در معرض آفات، بیمارگرها و علف های هرز قرار گرفته و میزان محصول تولیدی آنان نیز کاهش می یابد. تنش های محیطی مهمترین عوامل کاهش دهنده عملکرد محصولات کشاورزی در سطح جهان هستند. چنانچه تنش های محیطی حادث نمی شدند، عملکردهای واقعی باید برابر با عملکردهای پتانسیل گیاهان می بود، در حالی که در بسیاری از گیاهان زراعی متوسط عملکرد گیاهان کمتر از 20-10 درصد پتانسیل عملکرد آنان است. در نقاط خاصی از کره زمین به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، عوامل تنش زا در تولید محصولات ک شاورزی تأثیر منفی بیشتری دارند و کشاورزی در آن مناطق با تحمل هزینه بیشتر و بازده کمتر صورت می گیرد. ایران یکی از کشورهایی است که در اکثر نقاط آن تنش های مهم غیرزنده نظیر خشکی، شوری، گرما، باد و عوامل بیمارگر مثل قارچها، باکتری ها، ویروس ها و همچنین حشرات موجب کاهش عملکرد، از بین رفتن حاصلخیزی خاک و در مواردی عدم امکان تداوم کشاورزی گردیده است. در این مقاله انواع تنش ها (زیستی و غیرزیستی) و تأثیر آنها بر محصولات گیاهی مورد بررسی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

تنش، زیستی، غیرزیستی، شوری، خشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.