دیپلماسی پارلمانی و تاثیر آن بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی نقش پژوهش در قانونگذاری
  • کد COI اختصاصی: MAJLES02_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1357
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین حسینی

کارشناسی ارشد علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، کارشناسی ارشد گروه مطالعات پارلمانی، دفتر مطالعات سیاسی مرکز پژوهش های مجل

چکیده

با افزایش وابستگی متقابل بازیگران دولتی و غیردولتی در نظام امنیت بین الملل و گسترش نقش آفرینی ساختارهای تقنینی در تامین اولویت های دفاعی سیاست خارجی، وظایف و رسالت مجالس قانونگذاری در عرصه خارجی بیش از گذشته افزایش یافته است؛ به نحوی که این مجالس نقش کتالیزوری و تسهیل کنندگی را در اجرای سیاست هایی همچون ظرفیت سازی امنیتی – دفاعی ، تنش زدایی، منطقه گرایی و اعتمادسازی ایفا می کنند. به همین دیل کشورها با رویکرد مزیت سازی حداکثری، از فرصت ها و تقلیل آسیب ها به سمت ترسیم «نقشه راه» دیپلماسی پارلمانی متناسب با ظرفیت های داخلی و الزامات منطقه ای و جهانی گام برمی دارند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام مبتنی بر مردم سالاری دینی با بیش از یک قرن تجربه گران سنگ پارلمانی در یک محیط امنیتی بی ثبات قرار گرفته است. این امر ضرورت هم افزایی ظرفیت های دیپلماتک مجلس شوای اسلامی با نهادهای اجرایی مرتبط با عرصه سیاستگذاری خارجی و بهره گیری از ظرفیت های دیپلماسی عمومی و پارمانی را افزایش می دهد. در سال های اخیر و به ویژه در دوره هشتم و نهم مجلس شورای اسامی، نهاد پارلمان در کشور با برخی از ابتکارات شخصی یا نهادی موفق به تقویت روند دیپلماسی پارلمانی شده است.

کلیدواژه ها

دیپلماسی پارلمانی؛ گروه های دوستی پارلمانی؛ سیاست خارجی؛ مجلس شورای اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.