سنجش درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان مازندران بر اساس شاخص های عمده بخش کشاورزی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین همایش ملی توسعه پایدار روستایی
  • کد COI اختصاصی: FNSSRD03_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 790
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد تقدیسی

عضو هیات علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه اصفهان

عیسی بهاری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه اصفهان

ادریس یوسف زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه اصفهان

سیامک پیری

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه اصفهان

چکیده

کاهش نابرابری در بهره مندی از منابع، دست آوردها و امکانات جامعه، یکی از مهمترین معیارهای اساسی توسعه به شمار می آید. مفهوم توسعه علاوه بر رشد در همه جهات، توزیع متعادل را نیز در بر می گیرد، توزیع متعادل امکانات و خدمات، گامی در جهت از بین بردن تفاوت های ناحیه ای و پراکندگی متناسب جمعیت در سطح منطقه است. توسعه متعادل و متوازن فضاهای جغرافیایی، نیازمند بررسی دقیق و همه جانبه مسایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و شناخت بهتر نیازهای جامعه و بهبود آنهاست. به همین جهت از جمله معیارهای معمول در برنامه ریزی منطقه ای، سطح بندی نواحی بر اساس برخورداری از شاخص های مختلف توسعه است.در پژوهش حاضر سعی شده با بهره گیری از دو تکنیک تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ای و استفاده از شاخص های عمده بخش کشاورزی به تعیین و تحلیل سطوح توسعه شهرستان های استان مازندران پرداخته شود. رویکرد حاکم بر این پژوهش توصیفی، تحلیلی و از نوع کاربردی – توسعه ای می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین شهرستان های استان به لحاظ شاخص های بخش کشاورزی اختلاف وجود دارد و نتیجه به کارگیری تکنیک تحلیل عاملی، شهرستان ها را در 5 سطح بسیار برخوردار، برخوردار، نسبتاً برخوردار، محروم و بسیار محروم قرار داده که شهرستان محمودآباد با امتیاز 63/4 در سطح بسیار برخوردار و شهرستان چالوس با امتیاز 24/4- در سطح بسیار محروم واقع شده اند. نتایج نشان می دهد که 25/6 درصد شهرستان ها در سطح بسیار برخوردار، 25 درصد در سطح برخوردار، 50 درصد در سطح نسبتاً برخوردار، 5/12 درصد در سطح محروم و 25/6 درصد در سطح بسیار محروم قرار گرفته اند. با استفاده از تکنیک تحلیل خوشه ای و ترسیم نمودار دندروگرام، شهرستان های استان در 5 گروه همگن طبقه بندی شده اند. در پایان نیز پیشنهاداتی جهت بهبود وضعیت نواحی محروم ارائه گردید.

کلیدواژه ها

توسعه یافتگی، نابرابری، سطوح توسعه، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، استان مازندران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.