بررسی اثر شن دانه ها بر مقاومت برشی خاک های ماسه ای

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEG-4-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1061
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر حمیدی

گروه مهندسی عمران، دانشگاه تربیت معلم تهران.

نیما سلیمی

گروه مهندسی عمران، دانشگاه تربیت معلم تهران

وحید یزدانجو

گروه مهندسی عمران، دانشگاه تربیت معلم تهران

چکیده

امروزه محدودیت منابع قرضه دارای ذرات خاک استفاده شده در فعالیت های رایج مهندسی، باعث رواج هرچه بیشتر استفاده از دانه های شنی با اندازه های درشت تا مرز قلوه سنگ در خاک ریزها شده است. به کارگیری ذرات درشت دانه در شیب ها و خاک ریزها مستلزم در نظر گرفتن تاثیرات آنها در مخلوط شدن با خاک های ریزتر است. محدودیت ابعاد دستگاه های آزمایشگاهی متعارف مانع از انجام آزمایش بر روی نمونه های دانه درشت می شود. به همین سبب در این تحقیق تلاش شده است با استفاده از دستگاه برش مستقیم بزرگ مقیاس، تاثیر درصد، شکل و اندازه شن دانه بر رفتار مکانیکی مخلوط های ماسه ای مشخص شود. تعداد 39 آزمایش برش مستقیم بزرگ مقیاس بر مخلوط خاک ماسه ای و شن دانه های گردگوشه و تیزگوشه با حداکثر قطر دانه های 12/5 و 25/4 میلیمتر در درصدهای شن صفر، 20، 40 و 60 ترتیب داده شد. نتایج نشان داد که مقاومت برشی خاک ماسه ای با افزایش درصد شن دانه افزایش می یابد. همچنین مشخص شد که شن های تیزگوشه و درشت تر نسبت به شن های گردگوشه و کوچک تر به میزان بیشتری مقاومت برشی و زاویه اصطکاک مخلوط های شن و ماسه را افزایش می دهند. در این راستا روابطی نیز برای تقریب زاویه اصطکاک و مقاومت برشی خاک مخلوط شن و ماسه ای بر حسب درصد و نوع شن دانه ارائه شد.

کلیدواژه ها

مقاومت برشی، مخلوط شن و ماسه، درصد شن دانه، شکل شن دانه، اندازه شن دانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.