تعیین مناسب ترین سطح نمونه برداری در روش حلزونی جهت برآورد تنوع درختی در جنگلهای زاگرس شمالی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی دانشجویی علوم جنگل
  • کد COI اختصاصی: STUFOREST02_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1000
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سوما اعتماد

دانش آموخته کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشگاه تهران

محمود زبیری

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشگاه تهران

منوچهر نمیرانیان

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشگاه تهران

لقمان قهرمانی

استادیار گروه جنگلداری دانشگاه کردستان

چکیده

تنوع گونه ای به عنوان شاخصی برای مقایسه وضعیت اکولوژیک اکوسیستم های جنگلی به کار گرفته می شود. به منظور مقایسه روش های نمونه برداری مربعی و تعیین مناسب ترین سطح جهت تعیین تنوع این جنگل ها، جنگل سامان عرفی روستای بلکه در شهرستان بانه انتخاب شد. قسمتی از جنگل به مساحت 40 هکتار در قطعات نمونه یک هکتاری مورد آماربرداری صد در صد قرار گرفت. سپس روش های مربعی با ابعاد 10 × 10 متر ، 15 × 15 مترف 20 × 20 متر و 40 × 40 متر انتخاب گردیده و داده های حاصل از مشخصه های تعداد در هکتار و درصد تاج پوشش درختان در روش های نمونه برداری با استفاده از معیار (E^2 ×T%) و شاخص های تنوع سیمپسون و شانون-وینر و همچنین شاخص های غنای مارگالف و منهنیک، با داده های آماربرداری صد درصد مقایسه شدند. نتایج نشان داد که روش های مربعی با مساحت 40 × 40 متر و 20 × 20 متر مناسب ترین سطوح جهت تعین تراکم و تاج پوشش برای تنوع درختی بودند. همچنین بر اساس نتایج مقایسه شاخص های تنوع و غنا،ف روش مربعی 40 × 40 متر بیشترین مقدار میانگین شاخص ها را داشت. بنابر پیشنهاد نویسندگان ف روش مربعی با مساحت 40 × 40 و 20 × 20 متر مناسب ترین سطوح جهت مطالعه تنوع درختی برای تراکم و تاج پوشش درختان در جنگل های زاگرس شمالی است.

کلیدواژه ها

روش حلزونی (مربعی)، تنوع گونه ای، شاخص تنوع زیستی ، معیار E^2× T ، زاگرس شمالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.