بررسی پیامدهای اقتصادی، کالبدی در گردشگری روستائی و گسترش خانه های دوم مطالعه موردی: دهستان حیران(شهرستان آستارا)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گردشگری و طبیعت گردی ایران زمین
  • کد COI اختصاصی: CTEI02_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین حاجی امیری

باشگاه پژوهشگران جوان، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، آستارا، ایران

چکیده

خانه های دوم به عنوان یکی از پیامدهای گردشگری روستایی از دوران قاجار در کشور ما وجود داشته است و بیشترین گسترش این پدیده در مناطق کوهستانی و ساحلی می باشد. در محدوده مطالعاتی به دلیل وجود ساحل دریا و جنگل های سرسبز تعداد خانه های دوم در آن روبه گسترش است. خانه هایی که در زمان تعطیلات و در زمان مرخصی برای تفریح و استراحت و در ایام فراغت از آن به عنوان پناهگاهی جهت فرار موقتی از محیط شهری خود استفاده می کند، این مساکن معمولا در مناطقی با چشم اندازی ویژه (در کنار برکه، رودخانه، جنگل و یا مناطق ییلاقی و کوهستانی) بنا می شوند و مورد استفاده افراد قرار می گیرند و مالکین آن ها را عموما افرادی تشکیل می دهند که از تمکن مالی برخوردار و می توانند یک مسکن دائمی را برای گذراندن تعطیلات در مکان دیگر که عموما در روستاها بوده را تهیه کند و فقط مدتی از سال از آن استفاده می نماید.نحوه شکل گیری خانه های دوم در روستاهای مختلف با توجه به ویژگی های طبیعی هر روستا متفاوت می باشد این خانه های ییلاقی متعلق به خانه های شهرنشین می باشد. و این باعث می شود فضای معماری روستاها را متحول و مساکن با ساختار فیزیکی و کاربردی متفاوت تز مساکن روستایی را ارائه دهد اما الگوی این مساکن به علت ضعف اقتصادی روستاییان و عدم وجود زیرساخت های متفاوت نمی تواند الگوی برای مساکن روستایی باشد. با گسترش خانه های دوم که کاملا با خانه های روستایی متفاوت می باشند چشم اندازهای روستایی تغیییر پیدا می کند که این موضوع ملموس ترین و محسوس ترین پیامد توسعه خانه های دوم و توسعه صنعت گردشگری در محدوده است. در این پژوهش از روش توصیفی - تحلیلی در بررسی پیامدهای اقتصادی و کالبدی گسترش خانه های دوم در دهستان حیران استفاده شده است و شیوه گردآوری اطلاعات نیز ترکیبی از مطالعات میدانی و اسنادی می باشد. در این تحقیق به پیامدهای اقتصادی و کالبدی و روند گسترش خانه های دوم پرداخته شده است. عوامل جغرافیایی و وجود جاده آستارا - اردبیل از مهمترین دلایل افراد برای انتخاب دهستان حیران جهت ساخت خانه های دوم می باشد به گونه ای که مالک آن بیش از 90% از خانه های دوم ساکن اردبیل، آستارا و تبریز می باشند. در انتها نیز پیشنهاداتی برای استفاده بهینه از توسعه گردشگری و تغییر کاربری اراضی در جهت بهبود اقتصادی و کالبدی در محدوده مورد مطالعه ارائه شده است.

کلیدواژه ها

پیامدها، اقتصادی، کالبدی، گردشگری، خانه های دوم، دهستان حیران، شهرستان آستارا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.