نقش خاک ورزی حفاظتی در استفاده بهینه از بارش و افزایش عملکرد گندم دیم

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی محیط زیست و تولیدات گیاهی
  • کد COI اختصاصی: NCEPP01_171
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 573
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زین العابدین شم ابادی

عضو هیئت علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی سمنان (شاهرود)

چکیده

به منظور بررسی اثر روش کم خاک ورزی و حفظ بقایا بر حفظ رطوبت خاک و عملکرد محصول گندم در شرایط دیم ، این آزمایش در قالب طرح آماری بلو کهای کامل تصادفی با پنج تیمار مختلف تهیه بستر بذر در چهار تکرار اجرا شد. روش های مختلف تهیه بستر بذر ، 1- شخم با گاوآهن برگردان دار+ دیسک زنی, 2- شخم با گاوآهن بشقابی+ دیسک زنی، 3- شخم با گاوآهن چیزل در بهار+ دیسک زنی، 4- شخم با گاوآهن چیزل در پاییز+ دیسک زنی و 5- دیسک زنی بود. عملیات کاشت گندم در نیمه اول آبان 1389 انجام شد. برداشت گندم در تیرماه سال 90 انجام شد. نتایج نشان داد از نظرحفظ بقایای گیاهی بین تیمارهای مختلف معنی دار (در سطح 1%) وجود داشت، گاوآهن برگردان دار و چیزل به ترتیب 30 و 60 درصد بقایا را در سطح خاک حفظ کردند. از نظر میزان حفظ رطوبت خاک، وزن هزاردانه و عملکرد دانه، بین تیمارهای مختلف اختلاف معنیدار (در سطح 5 درصد) وجود داشت. به طوری که میانگین پارامترهای مذکور در تیمار شخم با گاوآهن چیزل در پاییز از سایر تیمارها بیشتر بود. یکی از دلایل اصلی محتوای رطوبت بیشتر خاک مربوط به حفظ بقایای بیشتر در سطح خاک میباشد. بنابراین استفاده از گاوآهن چیزل، علاوه برسازگاری با محیط زیست (جلوگیری از فرسایش آبی و بادی خاک و جلوگیری از ایجاد گرد و غبار در جو) موجب عملکرد بیشتر محصول شده و به عنوان تیمار برتر توصیه میشود.

کلیدواژه ها

رطوبت خاک، شخم، عملکرد دانه، گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.