تحلیلی برالگوی گسترش کالبدی فضایی شهرورویکردهاینوین درسنجش میزان پراکنده رویی مطالعه موردی: شهرشیراز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCAU01_2201
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1067
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرجس خرسند

مدرس بخش شهرسازی موسسه آموزش عالی اشراق بجنورد

علی سلطانی

استادیاربخش شهرسازی دانشکده هنرومعماری دانشگاه شیراز

خلیل حاجی پور

استادیاربخش شهرسازی دانشکده هنرومعماری دانشگاه شیراز

چکیده

پراکنده رویی شهری یکی از اشکال رشد شهر می باشد که در اثر برهم کنش عوامل متعددی ظاهر می شود. یکی از راهکارهای مدیریتی برای کنترل این رشد تعیین دقیق شاخصهای تاثیرگذار در میزان رشد آن می باشد که با محاسبه این شاخص ها می توان برنامه ریزیهای لازم را برای مدیریت و کنترل آن انجام داد. شیراز از جمله کلان شهرهایی است که رشد جمعیت شتابانی را طی سالیان متوالی شاهد بوده است. متاسفانه این رشد شتابان، اغلب بدون برنامهریزی و مدیریت صحیحی اتفاق افتاده و منجر به وقوع پیامدهایی(پراکنده رویی) در سطح شهر شده است. این تحقیق سعی در تعیین شاخصهای اندازه گیری پراکنده رویی شهری با تاکید بر ملاحظات کالبدی دارد. شاخصهای هندسه فرکتال، آنتروپی، ضریب جینی و خود همبستگی فضایی به عنوان مهمترین شاخصهای کالبدی که نشان دهنده میزان بی نظمی، الگوی فضایی رشد و و در نتیجه پراکندهرویی شهری کلانشهر شیراز می باشند، اندازه گیری شدند. امروزه هندسه فرکتال، به عنوان رهیافتی جدید در مطالعات شهری وارد شده و به جایگاه مهمی دست یافته است. مقادیر بدست آمده برای این شاخصها تاییدی بر الگوی نامناسب رشد شیراز و پراکندهرویی این کلانشهر است. مقادیر بدست آمده برای کلانشهر شیراز با کلانشهرتهران مقایسه شده که همگی در جهت تایید پراکندهرویی شهری شیراز می باشند

کلیدواژه ها

پراکنده رویی شهری ، اندازه گیری پراکنده رویی ، هندسه فرکتال ، کلانشهر شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.