اسکان غیررسمی چالشی فراروی توسعه پایدارشهری محله ی بی سیم شهرزنجان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCAU01_2191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 756
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشدمعماری دانشگاه زنجان

مهدی مقیمی

استادیارگروه معماری دانشگاه زنجان

چکیده

تو سعه ی سریع شهری، در چند دهه ی معاصر از ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، محیطی و. . . زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده است. مطرح شدن توسعه ی پایدار، به عنوان شعار اصلی هزاره ی سوم نیز ناشی از اثرات شهر ها بر گستره ی زیست کره و ابعاد مختلف زندگی انسانی است] ١[. بدون شک بحث از پایداری و توسعه ی پایدار بدون تو جه به شهر ها و شهر نشینی بی معنی خوا هد بود. برا ساس برآوردهای سازمان های بین المللی فعال در زمینه اسکان بشر، حدود یک میلیارد نفر از جمعیت جهان اکنون در زاغه ها و حاشیه های شهری یا به صورت اسکان غیر رسمی زندگی می کنند] ٢[ و به تعبیری شهر در هرکشوری به محل تمرکز ثروت و انباشت فقرتبدیل شده است و همین امر پیامدهای نامطلوبی را با خود به همراه داشته که در زمینه های اجتماعی وکالبدی آنها نمود پیدا می کند. شهر زنجان نیز به نحوگسترده ای با معضل ذ کر شده موا جه ا ست، در حال حاضر مناطق اسکان غیر رسمی شهر زنجان، بیسیم در شمال شرقی، صفرآباد در شمال غربی، خاندره در جنوب و کوی فاطم یه در جنوب غربی مساحتی در حدود ٣٧٥ هکتار ٦ در صد از مساحت شهر زنجانو همچنین جمعیتی در حدود ٧٧٩٥٢ ن فر ٢٣ در صد از جمعیت شهر زنجان ] ٣[ را شامل می شوند و محله ی بیسیم حدود ٣٧ هکتار و مساحت ١% از شهر را شامل می شود ] ٤[؛ که مطالعات حاصل از بررسی محله بی سیم در این پژوهش ارائه گردیده است. صرف نظر از علل شکل گیری این سکونتگاه ها در مقیاس کلان و راهکارهایی که باید در سطح کلان و ملی برای جلوگیری از شکل گیری این آسیب اندیشیده شود، در مقیاس خرد و در جهت بهبود شرایط این سکونتگاه ها گام نخست شناسایی دقیق آسیب (اسکان های غیررسمی) از ابعاد مختلف می باشد، چرا که این مناطق خصوصا منطقه ی بی سیم در ا ثر ف شار اقتصادی به عنوان منطقه ی اسکان غیر رسمی شکل گرفته شده است ولی در اثر فشار اجتماعی به عنوان منطقه ای رسمی در شهر شناخته شده است که در ادامه به این مبحث خواهیم پرداخت. لذا در این مقاله سعی شده است تا با مطالعه و دسته بندی شاخص های توسعه ی پایدار به آسیب شناسی توسعه در ایران، به طور اخص در شهر زنجان و با تمر کز بر محله ی بی سیم شهر زنجان پرداخته و باشناسایی دقیق منطقه ی هدف (محله ی بیسیم) ازابعادمختلف، به ریشه یابی دلایل محرومیت در این مناطق بپردازیم

کلیدواژه ها

توسعه ، توسعه ی پایدارشهری ، محرومیت ، شهرنشینی ، مناطق اسکان غیررسمی ، زنجان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.