مطالعه ای بر ویژگی های ژئوشیمیایی سنگ منشاء های احتمالی میدان نفتی سلمان در حوضه رسوبی خلیج فارس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش زمین شمیی کاربردی ایران
  • کد COI اختصاصی: CIAG01_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد واعظیان

دانشگاه شاهرود، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک

منصور ضیایی

دانشگاه شاهرود، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک

محمدرضا کمالی

پژوهشگاه صنعت نفت تهران

جواد قیاسی فریز

دانشگاه شاهرود، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک

چکیده

وجود میدان های هیدروکربنی مختلف در خلیج فارس ، بی شک این منطقه را به یکی از مهم ترین مناطق جهان تبدیلکرده است. در این تحقیق با هدف شناسایی غنی ترین و مناسبترین سنگ منشاء های احتمالی در حوضه خلیج فارسمیانی و بویژه میدان نفتی سلمان، 57 نمونه حاصل از خرده های حفاری رسوبات آلبین ( کرتاسه پایینی) تا دونین بااستفاده از پیرولیز راک- ایول مورد بررسی قرار گرفته اند. در ابتدا نمونه های حاوی مواد آلی برجا از بین کل نمونه هایآنالیز شده انتخاب شدند . با توجه به پیرولیز راک - ایول انجام شده از نمونه ها ، سازند کژدمی ( آلبین در کرتاسهپایینی) ، سازند داریان (آپتین در کرتاسه پایینی) ، سازند گدوان (در کرتاسه پایینی) و سازند زاکین (در دونین) به عنوان محتمل ترین سنگ منشاء برای مطالعه در این میدان انتخاب شدند . با در گرفتن TOC و Tmax نمونه ها، نشان داده شد که سازندهای کژدمی ، داریان و گدوان اهمیت کمتری را به عنوان سنگ منشاء ، پر پتانسیل در میدان مورد مطالعه دارند. با این حال، مقدار مواد آلی ، بلوغ و پتانسیل هیدروکربنی در سازند زاکین عواملی بودند که این سازند را به عنوان محتمل ترین سنگ منشاء در میان نمونه های مورد مطالعه معرفی نمودند . با وجود اینکه تمامی مطالعات انجام شده تا امروز نشان می دهد که سازند زاکین دارای عملکرد سنگ مخزن در منطقه است ولی مطالعه حاضر وجود کروژن نسبتاً بالغ نوع III/II و III در سازند زاکین را ثابت می کند که می تواند دلیلی بر توانایی تولید هیدروکربور باشد.

کلیدواژه ها

ویژگی ژئوشیمایی، آنالیز راک-ایول، کروژن، سنگ منشاء، میدان سلمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.