بارشهای فراگیر سنگین تهدید اقلیمی برای منطقه شمالغرب

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_0068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 731
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان یونس پور

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیای طبیعی گرای (اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

برومند صلاحی

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

چکیده

هدف از مطالعات سینوپتیکی یافتن رابطه ی بین پدیده هی محیطی و الگوهای گردشی جو است. دراین بین بارش یکی از پیچیده ترین و در عین حال حیاتی ترین رخداد اقلیمی است. برای تحلیل الگوهای بارشهای سنگین فراگیر در منطقه شمال غرب کشور ابتدا اطلاعات در مورد بارندگی های ایستگاه های مختلف این منطقه بصورت سالانه در دراز مدت استخراج گردید. سپس روند خطی و پلی نومیال این آمارها در محیط Excel انحراف معیار، چولگی، کشیدگیف میانه، مد و میانگین در محیط نرم افزار Spss محاسبه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل سینوپتیکی بارشهای فراگیر یک دهه گذشته، آمار روزانه و بارشهای رخداده در طول ده سال متعلق به 4 ایستگاه سینوپتیکی از دوره آماری 1996-2005 از سازمان هواشناسی کشور تهیه شد. سپس آمارهای مشترکی که در آن در تمام 4 ایستگاه بارش وجود داشت، استخراج گردید. در بین 181 روز آمار مشترک بارش های سنگین فراگیر، 2 روز به عنوان نمونه از بین آمار فوق انتخاب شد و برای تحلیل سینوپتیکی از نقشه های سطح زمین تراز 500ه.پ تراز دریا، امگا، وزش رطوبت، برآیند باد و آب قابل بارش تراز 500ه.پ استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که اغلب بارش ها حاصل سیکلونهایی است که از مدیترانه وارد منطقه مورد مطالعه می ود منطقه مورد پژوهش اغلب در جلوی فرود قرار دارد.بدلیل قرارگیری منطقه در جلوی فرود، هوایی که به سمت منطقه مورد مطالعه می آید صعود ک رده منجر به واگرایی بالایی شده و در عرضهای پائین همگرایی پائینی اتفاق می افتد. این پدیده منجر به ناایداری در سطح منطقه شده و بدلیل دارا بودن رطوبت کافی بارش صورت گرفته است. نقشه های تراز دریا نیز حاکی از تحت تأثیر قرار داشتن بارش منطقه به دلیل نفوذ سامانههای غربی که اغلب از طرف دیرای مدیترانه وارد منطقه می شوند، می باشد. نقش دریا مدیترانه به عنوان منبع تغذیه رطوبتی بارز می باشد.

کلیدواژه ها

الگوی سینوپتیی، بارش فراگیر، شمال غرب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.