بررسی ارتباط شاخص اقلیم گردشگری ( TCI ) با پارامترهای جغرافیایی ( مطالعه موردی: ایران )

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و پدافند زیستی
  • کد COI اختصاصی: ECONF01_295
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 735
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد ابراهیم زاده

دانشجوی دکتری هواشناسی کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

علی اکبر سبزی پرور

استاد گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

مرتضی هاشمی

دانشجوی کارشناسی ارشد هواشناسی کشاورزی ، دانشگاه کشاورزی، ساری

چکیده

اقلیم گردشگری، کیفیت اقلیم یک منطقه در ارتباط با رضایت و آسایش گردشگران یک منطقه را بررسی می کند. در این بین شاخص اقلیم گردشگری (TCI) مچکوفسکی ( 1985 ) ، عناصر اقلیمی را در برابر کیفیت تجربه توریستی (TCI) این بین شاخص اقلیم گردشگریگردشگران بررسی می کند. این شاخص شرایط اقلیمی را برای گردشگری با استفاده از هفت پارامتر : میانگین بارش ماهانه، میانگین بیشینه دما، میانگین رطوبت نسبی، میانگین روزانه ساعات آفتابی، میانگین دما، میانگین کمینه رطوبت نسبی و سرعت باد مورد بررسی قرار می دهد. علی رغم اینکه این پارامترها در اغلب ایستگاه های هواشناسی اندازه گیری می شوند اما کمبود تعداد ایستگاه های اندازه گیری باعث می شود در مناطقی که ایستگاه هواشناسی موجود نیست و پارامترهای مورد نیاز محاسبه شاخص از روی داده های نزدیکترین ایستگاه تخمین زده می شوند، توصیف شاخص اقلیمگردشگری اختلافات قابل توجهی با شرایط واقعی منطقه داشته باشد. در این مطالعه روابط ساده ای معرفی می گردند تا با استفاده از آنها شاخص اقلیم گردشگری در هر نقطه با طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا مشخص تعیین گردد. نتایج حاصله نشان داد که به جز در ماه آپریل، در دیگر ماه های سال ضرایب تعیین معادلات همبستگی مقادیر قابل توجهی را دارا می باشند و این مقدار حتی به 87 درصد هم در ماه سپتامبر می رسد. همچنین مقادیر شاخص های آماری در جذب میانگین مربعات خطا (RMSE) و خطای نسبی (RE)، در تمام ماه های سال کم تر از 10 حاصل شد. این موضوع نشان دهنده آن است که معادلات همبستگی به خوبی می توانند شرایط اقلیمی منطقه را در طبقه بندی شاخص TCI تشخیص دهند.

کلیدواژه ها

شاخص اقلیم گردشگری، فراسنج های هواشناسی، کیفیت اقلیم، روابط همبستگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.