پیش بینی ارتفاع امواج دریای خزر با استفاده از شبکه مصنوعی عصبی

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس دینامیک شاره ها
  • کد COI اختصاصی: CFD09_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4730
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا زمانی

پژوهشکده علوم و تکنولوژی زیر دریایی دانشگاه صنعتی اصفهان

احمدرضا عظیمیان

دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

پیش بینی داده های اماری امواج دریا نظیر ارتفاع و دوره تناوب آنها از ضروری ترین نیازهای اطلاعاتی مرتبط با محیط دریا است. برای پیش بینی وضعیت امواج دریا روشهای گوناگونی وجود دارد. استفاده از مدلهای عددی پیچیده ای نظیر مدل WAM از جمله این روشهای بکار رفته است. وجود عبارتهای غیر خطی در معادلات حاکم مدلسازی امواج را امری مشکل نموده است. از طرف دیگر توانمندی روش شبکه های مصنوعی در مدلسازی مسائل غیر خطی باعث گردیده است که به موازات کاربرد مدلهای عددی از روش شبکه های عصبی نیز در پیش بینی امواج استفاده شود. در کار حاضر از داده های واقعی امواج دریای خزر که توسط بویه موج نگار و سیستم ADCP اندازه گیری شده اند، در یک شبکه مصنوعی عصبی استفاده میشود. این داده ها به دو دسته تقسیم شده و بخشی از آن را برای آموزش شبکه عصبی بکار برده و بخش دیگر هم در تست و ارزیابی شبکه مورد استفاده قرار می گیرند. این داده ها به دو مکان مختلف و دو فاصله زمانی گوناگون مربوط می شوند. شبکه مورد استفاده یک شبکه سه لایه پیش رو بوده که در مرحله آموش آن از الگوریتم های متفاوت آموزش شبکه استفاده شده و از نتایج حاصل برای پیش بینی ارتفاع امواج استفاده شده است. برای پیش بینی ارتفاع امواج سعی شده تا اینکار در دوره های زمانی 3، 6، 12، 24 ساعته صورت پذیرد. به عنوان معیاری از درستی روش، منحنی های پراکندگی امواج و مقادیر ضرائب همبستگی داده ها در دونقطه اندازه گیری ارائه شده اند. مقایسه داده های واقعی اندازه گیری شده توسط سیستمهای اندازه گیری با نتایج حاصل از پیش بینی شبکه عصبی ، تطابق خوبی را نشان میدهند که نشانگر دقت وسرعت خوب روش بکار رفته در دوره های زمانی کوتاه مدت می باشد

کلیدواژه ها

پیش بینی امواج دریا- شبکه عصبی- ارتفاع و دوره تناوب امواج دریا- مدل موج دریا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.