مدلسازی عددی تاثیر بافل بر روی ناپایداری احتراق محفظه های احتراق

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس دینامیک شاره ها
  • کد COI اختصاصی: CFD10_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2063
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد صداقت

استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده مهندسیی مکانیک

حمیدرضا شهبازیان

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده مهندسیی مکانیک

چکیده

ناپایداری احتراق از فعل و انفعالات امواج آکوستیک با پدیده های احتراق رخ می دهد. در یک محفظه احتراق، انرژی حاصل از احتراق به امواج اکوستیکی منتقل شده و با ایجاد موج شوک، که در محیطهای گازی با سرعتی حدود 2000 متر در ثانیه حرکت کرده و نسبت فشاری در حدود 20 ایجاد می کند، باعث می شود دامنه نوسانات فشار شدیدا افزاشی یابد. در این حالت ارتعاشات شدید موتور و افزایش ضریب انتقال حرارت تا 10 برابر می تواند لطمات جبران ناپذیری به سیستم ها و یا محفظه احتراق بزند. به این لحاظ جلوگیری از ناپایداری احتراق بسیار مهم می باشد. یکی از روشهای کاهش این ناپایداری استفاده از بافلها در محفظه احتراقی است. بافلها صفحاتی هستند که به صفحه انژکتور موتور و یا بدنه متصل می شوند و ناپایداریهای احتراقی را میرا می کنند. در این تحقیق با مدل کردن محفظه احتراق توسط نرم افزار فلوئنت تاثیر بافل ها در پایداری سازی احتراق بصورت عددی بررسی می شود. بواسطه پیچیدگی مسئله از معادلات دو بعدی جریان تراکم ناپذیر، مدل آشفتگی RNG k-e و مدل فلیملت برای شعله غیر پیش مخلوط آرام استفاده می شود و اثرات موج شوک با اعمال پالس فشاری پله ای در یک نقطه ازمحفظه مدل می شود. مطالعات انجام شده نشان می دهد که با انتخاب اندازه مناسب و مکان مناسب برای بافها می توان از آنها برای پایدار سازی احتراق استفاده نمود.

کلیدواژه ها

امواج آکوستیک ، بافل ، ناپایداری احتراق ، محفظه احتراق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.