بررسی ساختار برنامه عملیاتی شرایط اضطراری (EOP) در برخی شهرهای آمریکا و اقدامات انجام شده در ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE در شریان های حیاتی، صنایع و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: DMHSE01_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 8724
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید گیوه چی

استادیار دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

هادی خودنیا

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت در سوانح طبیعی دانشگاه تهران، کارشناس مسئول مطالعات و هماهنگی امور ایمنی استانداری خراسان شمالی

چکیده

بحران در هر زمان و مکانی که اتفاق بیفتد نیازمند اقدامات فوری برای بازگرداندن شرایط به وضعیت عادی می‌باشد. برنامه‌ریزی برای مدیریت بحران جهت کاهش اثرات سانحه در مراحل قبل، حین و پس از سانحه کاملاً ضروری است. این برنامه چگونگی محافظت از شهروندان، اموال و محیط زیست را در یک سانحه یا شرایط اضطرار شرح می‌دهد. پژوهش حاضر قصد دارد با بررسی برنامه عملیاتی تدوین شده در مدیریت بحران سانحه برای برخی از شهرها و ایالت‌های آمریکا و اقداماتی که در این راستا در ایران صورت گرفته، نقاط ضعف و قوت آن را بررسی و در جهت ایجاد برنامه‌‌ای مناسب در راستای مدیریت بحران مؤثر و کارا پیشنهاداتی ارائه نماید. دلیل اینکه پلان عملیاتی تعدادی از شهرها و ایالت‌های آمریکا مورد بررسی قرار گرفت این است که تقریباً برای تمام شهرستانها و ایالت‌های این کشور برنامه عملیاتی تهیه شده و چهارچوب کار بر مبنای مراحل معرفی شده در (FEMA) که شامل شناخت وضعیت، تشکیل کمیته برنامه‌ریزی، تعیین اهداف، طراحی پلان، اصلاح و بازنگری و نهایی‌سازی می‌باشد، بنا گردیده است. با مقایسه‌ای که صورت گرفت مشخص گردید در ایران هنوز ساختار مناسب برنامه عملیاتی شکل نگرفته، خطرات به خوبی شناخته نشده‌اند، کمیته برنامه‌ریزی با تشکیل سازمان مدیریت بحران تشکیل و کارگروه‌های عملیاتی فعال و شرح وظایف آنها تدوین و ابلاغ گردیده، طراحی پلان جز در مواردی شامل پیش‌نویس طرح خطرپذیری سیلاب، زلزله و خشکسالی تهیه نگردیده و درنهایت به دلیل اینکه پلان جامع و کاملی برای مخاطرات تهیه نشده لذا از اقدامات اصلاحی و بازنگری و تمرین و مانور نیز بازخور و نتایج کاربردی مطلوبی نمی‌توان انتظار داشت. نقطه شروع برنامه‌ریزی برای مدیریت بحران تدوین برنامه عملیاتی شرایط اضطراری (EOP) می‌باشد لذا با درنظر گرفتن اجزا اصلی برنامه و تهیه سند مدیریت عملیاتی در شرایط اضطراری می‌توان مراحل چهارگانه بحران (پیشگیری، آمادگی، مقابله، بازسازی و بازتوانی) را به خوبی مدیریت و در جهت کاهش اثرات سانحه و بازگرداندن جامعه به شرایط عادی اقدام نمود.

کلیدواژه ها

مدیریت بحران، برنامه‌ عملیاتی، شرایط اضطراری، ایران، آمریکا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.