بررسی روش­های مختلف تبادل یون در عملکرد زئولیت­ها در جذب گزینشی ایزومرهای زایلن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش علمی مهندسی فرآیند پالایش و پتروشیمی
  • کد COI اختصاصی: PROCESS02_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 953
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه سالاروند

کارشناسی ارشد مهندسی شیمی دانشگاه امیرکبیر، دانشکده مهندسی شیمی

کاووس فلامکی

استاد گروه مهندسی شیمی دانشگاه امیرکبیر

چکیده

پارازایلن کاربرد وسیعی به عنوان یک محصول واسطه شیمیایی در تولید الیاف پلی استر و پلاستیک دارد. بنابراین جداسازی پارازایلن از آروماتیک‌های C₈ یک فرآیند مهم و حیاتی در صنعت به‌شمار می‌رود. جداسازی پارازایلن از ایزومرهای زایلن به‌دلیل نزدیکی نقاط جوش آروماتیک‌های C₈ نسبتا دشوار بوده و توسط روش‌هایی همچون تقطیر نمی‌توان آنها را از هم جدا نمود. جداسازی پارازایلن با نقطه جوشºc 138.3 و متازایلن با نقطه جوشºc 139.1 به‌طور معمول به یکی از روش‌های کریستالیزاسیون/ فیلتراسیون، جذب سطحی در زئولیت با تکنولوژی سیستم بستر متحرک-که با اندکی تفاوت به سه صورت فرآیند پارکس، آروماکس و الکوسی وجود دارد. هم اکنون فرآیند الکوسی در پتروشیمی بندر امام برای جداسازی پارازایلن در حال کار می‌باشد.- و یا از طریق روش‌های غشائی صورت می‌گیرد. هدف مطالعه به روش جذب سطحی با جاذب زئولیتی که یک روش اقتصادی در بین فرآیندهای صنعتی به شمار می‌رود، اختصاص یافته‌است. تاثیر روش‌های مختلف تبادل یون (نوع کاتیون، پارامترهای فرآیندی تبادل یون...) بر عملکرد زئولیت و تاثیر آن در ظرفیت جذب سطحی و گزینش پذیری نسبت به ایزومرهای زایلن مشخص خواهد گردید. فرآیند جذب سطحی به روش استاتیک انجام گردیده‌است. ظرفیت اشباع جذب بر جاذب برای همه اجزا حدود mol kg-11 می‌باشد. گرمای جذب مطابق بررسی ایزوترم جذب یک جزئی رودریگز (Rodrigues)حکایت از فیزیکی بودن فرآیند جذب زایلن‌ها بر زئولیت دارد و مدل ایزوترم ارائه شده بر این اساس، ایزوترم لانگ‌مویر و سیپس می‌باشد که ایزوترم سیپس مدل مناسب‌تری مشاهده شده‌است.

کلیدواژه ها

زایلن، جذب سطحی، زئولیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.